Το αποκαλούμενο σχέδιο του Vucic για το Κοσσυφοπεδίου απέτυχε λόγω της απόρριψής του από την ΕΕ

Το αποκαλούμενο σχέδιο του Vucic για το  Κοσσυφοπεδίου απέτυχε λόγω της απόρριψής του από την ΕΕ

Ο ισχυρισμός του προέδρου Aleksandar Vucic ότι το σχέδιό του για το Κοσσυφοπεδίου απέτυχε λόγω της απόρριψής του από το σερβικό κοινό είναι πολιτικά ανεύθυνο, σύμφωνα με έναν αναλυτή. Το ασαφές σχέδιο του Vucic, που ερμηνεύεται ευρέως ως σχέδιο αλλαγής συνόρων, δεν απέτυχε λόγω της απόρριψης στο εσωτερικό της Σερβίας αλλά μάλλον λόγω της απόρριψής του από «τα ισχυρότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ειδικός αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, Bosko Jaksic (φωτογραφία).

«Σύντομο και ασαφή. “Αγωνίζομαι για οριοθέτηση με τους Αλβανούς”, δήλωσε ο Vucic στις 9 Αυγούστου 2018. “Έχω παρουσιάσει το σχέδιό μου στις Βρυξέλλες”, είπε στις 30 Οκτωβρίου 2018. Αλλά δεν το παρουσίασε ενώπιον των πολιτών της Σερβίας. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να κατηγορήσει τους πολίτες του για την αποτυχία», σχολίασε ο Jaksic στον τηλεοπτικό σταθμό Ν1, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου.

«Γιατί το επιτεθήκατε (σχέδιο) από την αρχή; Πώς μπορείτε να επιτεθείτε σε κάτι για το οποίο δεν έχετε ακούσει τίποτα; Κόβετε το κεφάλι μου… μεταφορικά μιλώντας», δήλωσε ο Vucic την Κυριακή σε συνέντευξη.

Ο Bosko Jaksic δήλωσε ότι η δήλωση του Vucic για το «κόψιμο του κεφαλιού» ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. «Γιατί αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι στερούνται παντελώς πληροφορίες για το Κοσσυφοπέδιο από τον ίδιο πρόεδρο, να κόβουν το κεφάλι του;», δήλωσε ο Jaksic στο Ν1. “Οι πολίτες θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν ή να το βελτιώσουν (το σχέδιο)”.

Ο Vucic πρόσθεσε μια ακόμα φράση στη μεταφορά της «κοπής του κεφαλιού».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα «αποκτήσει ανεξαρτησία και κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτειά του… όχι γιατί το ήθελα ή γιατί θα το αναγνωρίσω». “Τώρα σας ρωτώ ποια είναι η λύση”, είπε ο Vucic στις δηλώσεις του, στις οποίες θεωρείται ευρέως ότι κατηγορεί το ίδιο το έθνος του για την αποτυχία του.

Η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τον Vucic

«Τώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Πρίστινα να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από αυτά που ισχυρίστηκε ο Vucic ότι τελικά θα πάρουν. Αυτός δεν είναι ο τρόπος διεξαγωγής διεθνών διαπραγματεύσεων. Υπονόμευσε τη διαπραγματευτική θέση του Βελιγραδίου», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Vuk Jeremic.

Οι επόμενες κινήσεις του Βελιγραδίου παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με αναλυτές, η Σερβία θα συνεχίσει να επιδιώκει την αλλαγή συνόρων/περιοχών.

Σύμφωνα με τον Jaksic, ωστόσο, ότι η οριοθέτηση είναι μια “ηττημένη ιδέα”. Ο Vucic θα πρέπει να παραιτηθεί ή να επινοήσει κάποιο άλλο σχέδιο που θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποδεκτό από τις πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ, κατέληξε./ibna