Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση μομφής εναντίον του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη, η οποία κλιμακώθηκε αμέσως από την κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Βουλή θα συζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη για τρεις ημέρες, με αποκορύφωμα την ψηφοφορία την Παρασκευή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών προς τις κρατικές οντότητες σε μέχρι 120 δόσεις. Η νομοθεσία θα συζητηθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών πριν ψηφιστεί στην Ολομέλεια μέσω της διαδικασίας του κατ’ επείγοντος.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι είχε την ηθική υποχρέωση να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Υγείας του Παύλου Πόλακη μετά την επίθεση του τελευταίου στον Στέλιου Κυμπουρόπουλου, υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι ο Πολάκης προσέβαλλε τον Κυμπουρόπουλο λέγοντας ότι χρησιμοποίησε ευνοϊκούς νόμους για να βρει δουλειά στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη, αντί να κλιμακώσει την επίθεσή του και ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να τον απομάκρυνε από τη θέση του αντί να τον υποστηρίξει. Πρόσθεσε ότι η καταγγελία του Πολάκη ότι ο Κυμπουρόπουλος χρησιμοποίησε νόμους θετικής δράσης για να βρει δουλειά στο δημόσιο τομέα έχει καταδικαστεί από την κοινωνία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκώντας έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ταυτίζεται πλήρως με τον Πολάκη και την έλλειψη ηθικών αξιών του. Συνέχισε λέγοντας ότι ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξίζουν κάτι καλύτερο από τον κυνικό κ. Πολάκη, έναν πολιτικό που έχει παραβιάσει επανειλημμένα το νόμο και έχει ντροπιάσει τη χώρα διεθνώς.

Σε απάντηση στην πρόταση μομφής, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάννης Δραγασάκης – ο οποίος αναπληρώνει στο Βουλή τον Αλεξή Τσίπρα, οποίος βρίσκεται σε προεκλογική περιοδεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να επιτρέψει στο Σώμα να συζητήσει τα κρίσιμα ζητήματα που αγνοούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Δραγασάκης επέκρινε τη ΝΔ για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα κρίσιμα ζητήματα μόλις 20 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές, προκειμένου να συζητήσουν τα σχόλια του Παύλου Πολάκη, προσπαθώντας όπως είπε να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο για την αποπληρωμή του χρέους προς το Κράτος σε 120 δόσεις αφορά τους πολίτες πολύ περισσότερο από τις παρατηρήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τις υπηρεσίες αξιολόγησης.

Υποστήριξε δε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι μια τακτική κίνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα κρίσιμης σημασίας κατά τις προσεχείς ημέρες, ενόψει των επερχόμενων εκλογών./ibna