Ρουμανία: Ξεκλειδώνει επιτέλους η κατασκευή του αγωγού BRUA

Ρουμανία: Ξεκλειδώνει επιτέλους η κατασκευή του αγωγού BRUA

Την πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη άδεια για την κατασκευή του αγωγού που θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας με το εθνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου εξασφάλισε η κρατική εταιρεία Transgaz, βάζοντας τα θεμέλια για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Podisor.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως έπειτα από μεγάλη αναμονή ξεκινούν και οι πρώτες εργασίες επί ρουμανικού εδάφους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου BRUA, ο οποίος θα αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία για την μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού Podisor για την έναρξη της εμπορικής αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που φιλοξενεί η Μαύρη Θάλασσα ανέρχεται στα 360,4 εκατ. ευρώ και το υπάρχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας Transgaz.

Την οριστική απόφαση για την “απελευθέρωση” της όλης διαδικασίας έλαβε το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας στα τέλη Απριλίου.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός περνά από τις επαρχίες Constanta, Calarasi και Giurgiu.

“Λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη και με συνέπεια ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του εν λόγω έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και της δεσμευτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Transgaz, ως ο βασικός υποστηρικτής του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού, χάρη στον οποίο το φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα θα καταλήξει στην αγορά, έλαβε την άδεια για να ξεκινήσει ουσιαστικά τις εργασίες για την κατασκευή του έργου μεταφοράς φυσικού αερίου. Η εταιρεία με τον τρόπο αυτό ενισχύει τον ρόλο και την θέση της στον ευρωπαϊκό αλλά και τον εθνικό ενεργειακό κλάδο”, δήλωσε ο επικεφαλής της Transgaz, Ion Sterian./ibna