Αναστασιάδης: Δεύτερη εισβολή οι κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Αναστασιάδης: Δεύτερη εισβολή οι κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Ετοιμαζόταν κίνηση από ΓΓ των ΗΕ για κυπριακό αλλά τώρα όλα είναι στον αέρα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεύτερη εισβολή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τις τουρκικές παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του και σε ερώτηση πώς μπορεί να ανατραπεί η εικόνα με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «από ό,τι παρακολουθείτε, η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική που σχεδιάστηκε ενόψει των κινδύνων που προβλέπαμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι απειλές της Τουρκίας. Πρόκειται για μια, καθαρά, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή για μια, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσω, δεύτερη εισβολή, δεδομένης της παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ χαρακτήρισε ως καταστροφικό πλήγμα αυτή την εικόνα που δημιουργείται στην κυπριακή ΑΟΖ και ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες στην περίπτωση που ο «Πορθητής» βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια μακριά από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σίγουρα δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα σαν αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας και, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές. Και ιδιαίτερα, όχι απλά απειλές, αλλά μια ενεργή παραβίαση, για πολλοστή φορά, του διεθνούς δικαίου».

Η κίνηση από ΗΕ

Στο θέμα των επιπτώσεων από τις κινήσεις της Τουρκίας αναφέρονται οι πληροφορίες μας ως προς το κυπριακό. Σύμφωνα με αυτές, τώρα όλα είναι στον αέρα και πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ για να υπάρχει παράθυρο για πρόοδο στο κυπριακό.

Παρασκηνιακά λέγεται πως στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ετοίμαζε άτυπη τριμερή για να υποβοηθηθεί η διαδικασία της κ. Λουτ, ωστόσο τώρα είναι το τοπίο είναι πάλι θολό.

Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα πάρουμε πολύ περισσότερα, όχι πολεμικά μέτρα, αλλά ειρηνικά μέτρα με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είχαμε την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων, έντονη αντίδραση και με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Σιμπιούς της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη να ενημερώσω όλους τους ηγέτες της Ευρώπης για το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο, τόνισαν για το θέμα αρμόδιες πηγές./ibna