Ηνωμένο Βασίλειο: Έκθεση καταγράφει τη δίωξη των Κύπριων Χριστιανών στα κατεχόμενα

Ηνωμένο Βασίλειο: Έκθεση καταγράφει τη δίωξη των Κύπριων Χριστιανών στα κατεχόμενα

Στη δημοσιότητα δόθηκε μια βρετανική έκθεση σχετικά με τη δίωξη των χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο, με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου να καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση, όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες παραβιάζονται τα θρησκευτικά δικαιώματα.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον αιδ. Philip Mounstephen, επίσκοπο του Truro, υπό την επίβλεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Jeremy Hunt, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χριστιανοί είναι η πιο διωκόμενη από οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα στον κόσμο, με 245 εκατομμύρια πιστούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά επίπεδα δίωξης σε 50 χώρες. Σε ορισμένες χώρες, όπως το Ιράκ, ο βαθμός διώξεων είναι παρόμοιος με τη γενοκτονία, αναφέρει η έκθεση του επισκόπου της εκκλησίας της Αγγλίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Επίσκοπος Mountstephen κάλεσε τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο Χρήστο Καραολή, ως εκπρόσωπο της πολυπληθέστερης κοινότητας των Κυπρίων, να παρουσιάσει την κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Παράλληλα, η έκθεση υπογράμμισε την καταφανή παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων, των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στα κατεχόμενα εδάφη και την απόλυτη έλλειψη σεβασμού για τη θρησκευτική κληρονομιά αυτών των ανθρώπων.

«Έχουν αναφερθεί κατασχέσεις εκκλησιαστικών περιουσιών, επιθέσεις σε εκκλησίες και ιδιοκτησίες που ανήκουν σε χριστιανούς στη Συρία, το Ιράν, την Αίγυπτο και την Αλγερία. Οι θρησκευτικές επιθέσεις σε εκκλησιαστικές περιουσίες της εν λόγω Κοινότητας έχουν αυξηθεί στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του βανδαλισμού των εκκλησιών. Παρόμοιες στάσεις καταδεικνύονται στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό τουρκική κατοχή».

Η πρόσβαση για λατρεία στις ιστορικές ορθόδοξες και μαρωνιτικές εκκλησίες στην περιοχή είναι αυστηρά περιορισμένη (μόνο μία φορά το χρόνο εάν χορηγείται ειδική άδεια σε πολλές περιπτώσεις) και ακόμη και στον μικρό αριθμό εκκλησιών στις οποίες επιτρέπονται κανονικές λειτουργίες τις Κυριακές υπάρχει επιθετική επιτήρηση και μπορεί περιστασιακά να σταματούν οι λειτουργίες με βία και η εκκλησία να εκδιώκεται χωρίς προειδοποίηση. Πολλές ιστορικές εκκλησίες και νεκροταφεία στην περιοχή έχουν ερημωθεί, βανδαλιστεί ή μετατραοπεί σε άλλες χρήσεις», αναφέρει η έκθεση.

Στην παρουσίαση του, ο κ. Καραολής είχε σημειώσει τη βεβήλωση περίπου 500 εκκλησιών (77 από τις οποίες μετατράπηκαν σε τζαμιά και 28 σε στρατιωτικές αποθήκες ή στρατώνες) και πάνω από 25 νεκροταφεία. Παράλληλα, κατέγραψε τη λεηλασία 60.000 εικόνων από τις εκκλησίες, με 20.000 ακόμη να λείπουν και τη συνεχής απόρριψη των αιτημάτων για θρησκευτικές λειτουργίες, κάτι που περιορίζει την ελευθερία της κυπριακής χριστιανικής λατρείας.

Ο κ. Καραολής είχε, επίσης, τονίσει τη δεινή κατάσταση των 829 ελληνικών ορθόδοξων οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να θάψουν τους αγαπημένους τους, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να τους αρνείται κρίσιμες πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημέρωσε την ομάδα της έκθεσης για τα πολυάριθμα διεθνή ψηφίσματα που καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον του ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού της Κύπρου και μάλιστα πρότεινε τρόπους με τους οποίους το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του οποίου δημοσιεύθηκε η έκθεση, θα μπορούσε να βελτιώσει την αντίδρασή του προς υποστήριξη των χριστιανών στην Κύπρο./ΙΒΝΑ