Συνεχίζονται οι καταδίκες προς Τουρκία για ΑΟΖ-σκληρή στάση και από τη Γαλλία

Συνεχίζονται οι καταδίκες προς Τουρκία για ΑΟΖ-σκληρή στάση και από τη Γαλλία

του Μιχάλη Μιχαήλ

Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη αύριο στο Παρίσι του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρεται ότι την στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου.

Η Γαλλία, αναφέρεται, παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο ανακοινωθέν προστίθεται πως αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι.

Αναφέρεται ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και ο στρατηγικός χαρακτήρας τους για τις δύο χώρες και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η ανάπτυξή τους στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας. Θα συζητήσουν επίσης το Κυπριακό, για το οποίο η Γαλλία παραμένει έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των πλευρών, όταν είναι έτοιμες, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Μήνυμα Προέδρου ΕΚ στήριξης προς την Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ

Τη βαθιά του ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Ταγιάνι κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να παύσουν τις παράνομες πράξεις, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος Ταγιάνι αναφέρει: «Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας περί εξορύξεων στην ανοικτή θάλασσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου».

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο παύοντας παράνομες πράξεις και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη από την ΑΟΖ της Κύπρου», τονίζει ο Α. Ταγιάνι. «Από την άποψη αυτή, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρει.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να διεισδύσει στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ξεκαθαρίζει ο Αντόνιο Ταγιάνι. «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

«Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε πλάι στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά της που υποστηρίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΚ./ibna