Γιώργος Σταθάκης: «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μετατραπεί και σε χώρα παραγωγό»

Γιώργος Σταθάκης: «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μετατραπεί και σε χώρα παραγωγό»

Την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, σε έναν τομέα που μετασχηματίζεται ραγδαία, ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι, σημείωσε, με ορίζοντα το 2030: α) αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32% της τελικής κατανάλωσης και β) αντίστοιχα εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5% σε σχέση με 10 χρόνια πριν σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας (κτήρια, μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία).

Μιλώντας για την ηλεκτροκίνηση και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, σημείωσε πως ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών είναι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, που θα συμβάλει καθοριστικά στο συνολικό σχέδιο υιοθέτησης καθαρών μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και την αποκέντρωση δραστηριοτήτων με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά ενέργειας προκειμένου να συγχρονιστεί με το μοντέλο-στόχο (target-model) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια ενιαία  ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό υπογράμμισε την πρόοδο που σημειώνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα (Πελοπόννησο και Αττική), καθώς και τα σχέδια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των μη διασυνδεδεμένων νησιών με πρωτοβουλίες εγκατάστασης ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης που προωθούνται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενοποίησης των περιφερειακών αγορών στην ΝΑ Ευρώπη (αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, καθώς και έργα υποδομών για LNG, όπως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζεται γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μετατραπεί και σε χώρα παραγωγό, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται δυναμικά στον χάρτη των υδρογονανθράκων μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Έχουν υπογραφεί ήδη, επισήμανε, συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, με τους αυστηρότερους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την κατοχύρωση της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά στο East Med Gas Forum, μαζί με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, αναπτύσσει στενούς δεσμούς συνεργασίας στην περιοχή./ibna