ΙΒΝΑ/Ειδική Έκθεση για τη νίκη του Pendarovski στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

ΙΒΝΑ/Ειδική Έκθεση για τη νίκη του Pendarovski στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Ο υποψήφιος με τους σοσιαλδημοκράτες για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski αναδείχτηκε νικητής  χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

«Αυτή η νίκη ανήκει στην πλειοψηφία των ανθρώπων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι, ανεξάρτητα από την εθνότητα τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν», ανέφερε ο Pendarovski.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του SDSM, Zoran Zaev, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι η χώρα επέλεξε την πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Μαζί με τον πρόεδρο, παραμένουμε δεσμευμένοι στις προτεραιότητές μας να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, να ξεκινήσουμε συνομιλίες ένταξης με την ΕΕ και να τερματίσουμε τις εσωτερικές διαμάχες”, δήλωσε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον Pendarovski, το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πορεία της χώρας προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν στημένες.

«Είδαμε παρατυπίες, εκβιασμούς, εκφοβισμούς και πιέσεις. Αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι απέτυχε», είπε ο Mickoski.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τώρα μια πολιτική κόλαση.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης, Gordana Siljanovska-Davkova, αναγνώρισε την ήττα, αλλά δε συνεχάρη τον αντίπαλό της για τη νίκη.

«Οι αριθμοί δείχνουν μια ήττα. Δεν είναι ωραίο να νιώθεις ηττημένος, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τόσο ήρεμη», δήλωσε ο Siljanovska.

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, ο κυβερνητικός υποψήφιος έλαβε 51,66% των ψήφων, ενώ η υποψήφια της αντιπολίτευσης πήρε το 44,73% των ψήφων.

Ο Πενταρόβσκι λαμβάνει μηνύματα συγχαρητηρίων

Ο Στίβο Πενταρόβσκι έλαβε πολλά συγχαρητήρια για την εκλογή του ως προέδρου. Ο πρώτος που τον συγχαίρει ήταν ο Αλβανός πρόεδρος, Ilir Meta, ο οποίος έγραψε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Stevo Pendarovski για την εκλογή του ως προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαι βέβαιος ότι οι χώρες μας θα έχουν μια εξαιρετική συνεργασία στο μέλλον και ότι η ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής θα ενισχυθεί», έγραψε ο Meta στο Facebook.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Johannes Hahn συνεχάρη επίσης τον Pendarovksi για την εκλογή του.

«Συγχαρητήρια στον Stevo Pendarovski για την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπω στη συνεχιζόμενη συνεργασία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, ενόψει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του περασμένου έτους που καθορίζουν το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019», έγραψε ο Hahn στο Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλε επίσης μήνυμα προς τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

«Συγχαρητήρια στον Stevo Pendarovski για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Stoltenberg στο Twitter.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας;

Ο Stevo Pendarovski γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1963 στα Σκόπια. Είναι διακεκριμένος πολιτικός, καθηγητής και αναλυτής. Ήταν επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014, αλλά νικήθηκε από τον σημερινό πρόεδρο Gjorge Ivanov, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το τότε κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE.

Ο Pendarovski έχει μια μακρά σταδιοδρομία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Boris Trajkovski ως επικεφαλής εθνικής ασφαλείας και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, ενώ παρέμεινε στη θέση αυτή και κατά τη διάρκεια της θητείας του Branko Crvenkovski.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 εξελέγη βουλευτής με το SDSM. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, ο Pendarovski παραιτήθηκε ως βουλευτής και διορίστηκε εθνικός συντονιστής του ΝΑΤΟ./ibna