Όποιοι αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου θα κηρυχθούν persona non grata, λέει ο ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδίου

Όποιοι αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου θα κηρυχθούν persona non grata, λέει ο ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδίου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Behgjet Pacolli, δήλωσε την Κυριακή ότι στους Σέρβους αξιωματούχους που αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο θα απαγορευτεί η είσοδός τους στο Κοσσυφοπέδιο και θα κηρυχθούν persona non grata.

Η αντίδρασή του αυτή ήρθε σε απάντηση μιας συνέντευξης που έδωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Ivica Dacic για ένα ρωσικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, όπου είπε ότι «τα γεγονότα στο Recak ήταν άμεσο αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον Σερβικών δυνάμεων», υποστηρίζοντας ότι σφαγή στο χωριό εκείνο όπου 45 Αλβανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις 15 Ιανουαρίου 1999 είναι “ψεύτικο επιχείρημα”.

«Αηδιαστική και εντελώς απαράδεκτη είναι η άρνηση της σφαγής της Recak από τον Σέρβο υπουργό εξωτερικών Ivica Dacic, ο οποίος υπηρέτησε πολύ αφοσιωμένος τον Μιλόσεβιτς. Συνεχίζει να προσβάλλει τα θύματα, τους συγγενείς τους και αρνείται τα εγκλήματα που προκλήθηκαν κατά της ανθρωπότητας, τα χειρότερα από την εποχή των ναζί στην Ευρώπη», γράφει ο Pacolli στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε ότι «ο λόγος για τον οποίο ο Dacic και άλλοι φασίστες στο Βελιγράδι αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου είναι επειδή η διεθνής δικαιοσύνη δεν κατάφερε να προσαγάγει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και υποστήριξαν αυτήν την άρρωστη ιδεολογία στο Κοσσυφοπέδιο. Η πολιτική της άρνησης στη Σερβία έχει γίνει ένα mainstream, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Ο ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδίου λέει επίσης ότι «η δικαιοσύνη για τα θύματα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα επιτευχθεί ποτέ εάν η διεθνής δικαιοσύνη συνεχίσει να σπρώχνει το θέμα κάτω από το χαλί. Έχω αποφασίσει να ανακηρυχθούν persona non grata όσοι αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο. Τα αιτήματά τους για επισκέψεις δεν θα εγκρίνονται πια για αυτό το λόγο»./ibna