Ο Stevo Pendarovski νέος Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Stevo Pendarovski νέος Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο υποψήφιος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski θα είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας, καθώς στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε με σημαντική διαφορά της αντιπάλου του Gordana Siljanovska, η οποία υποστηρίχτηκε από το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Stevo Pendarovski συγκέντρωσε ποσοστό 51,66%, ενώ η Gordana Siljanovska ποσοστό 44,73%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανήλθε στο 3,61%.

Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 46,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούνταν για προσέλευση άνω του 40%, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Ο 56χρονος Stevo Pendarovski, σε δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε ότι θα είναι Πρόεδρος όλων των πολιτών της χώρας και πως θα επικεντρωθεί στην προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωαντλαντικής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τη μεριά της, η Gordana Siljanovska αναγνώρισε την ήττα της στις εκλογές, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η επικράτηση του αντιπάλου της Stevo Pendarovski μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Ο Stevo Pendarovski, στις προεδρικές αυτές εκλογές υποστηρίχτηκε από την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Zoran Zaev και από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Ali Ahmeti.

Ο Stevo Pendarovski θα διαδεχθεί στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας τον Gjorge Ivanov, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE./ibna