Ρύθμιση «ανάσα» για 4 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις

Ρύθμιση «ανάσα» για 4 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις

Ρύθμιση «ανάσα» για σχεδόν 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεων δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, σύμφωνα με τα ανέφερε χθες σε σχετική συνέντευξη τύπου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο θα προσφέρει ρύθμιση σε 120 δόσεις σε χρέη που δημιουργήθηκαν προς την εφορία μέχρι 31/12/2018 και συντελείται χωρίς την ύπαρξη περιουσιακών ή άλλων κριτηρίων, ενώ αφορά συνολικά 3,9 εκατ. πολίτες.

Εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ,  το πλήθος των δόσεων φτάνει τις 120 και το ύψος της ελάχιστης δόσης τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ το μέγιστο πλήθος των δόσεων καθορίζεται στη βάση ενός προοδευτικού συντελεστή σε συνάρτηση με το ύψος τους χρέους και τον αριθμό των τέκνων.

Εφόσον υπάρξει περίπτωση εφάπαξ καταβολής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, ενώ για οφειλές έως 3.000 ευρώ και εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δεν θα επιβάλλονται προσαυξήσεις στη διάρκεια της ρύθμισης. Ο ελάχιστος αριθμός των δόσεων όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι 18.

Επιχειρήσεις

Αναφορικά με τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με οφειλές τακτικών φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος κλπ οι δόσεις προβλέπονται έως 18 ενώ για φόρους που προέρχονται από έκτακτη αιτία οι δόσεις φτάνουν τις 30.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και από τις 16 Μαΐου για τα νομικά εφόσον οι διατάξεις ψηφιστούν εντός της εβδομάδας. Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή και η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Οφειλές

Επισημαίνεται ακόμη ότι εντός το πλαισίου μπορούν να ενταχθούν και οφειλές οι οποίες έχουν ήδη ρυθμιστεί, ενώ όσο τηρούνται οι πληρωμές της δόσης της νέας ρύθμισης προβλέπεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Τέλος, της ρύθμισης, εξαιρούνται οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Σημαντική φοροδοτική ευχέρεια η οποία αναιρεί τα όποια επιχειρήματα περί αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την εφορία, παρέχει σε χιλιάδες οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη η ρύθμιση η οποία κατατίθεται εκτός απροόπτου μεθαύριο στην βουλή.

Σε διαδοχικές ερωτήσεις αναφορικά με το εάν θα γίνει συζήτηση με τους θεσμούς – ξεκινά σήμερα Δευτέρα ο τρίτος γύρος ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας-, τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισαν ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα ενημερωθούν οι θεσμοί.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για το συνολικό πακέτο θετικών μέτρων από τον Πρωθυπουργό» διευκρινίζοντας εξ αρχής πως δεν θα απαντήσει σε καμία σχετική ερώτηση./ibna