Γεωστρατηγική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Γεωστρατηγική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Συντονισμένη αντίδραση από την Αίγυπτο-Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο στις κινήσεις της Άγκυρας

Η Άγκυρα διαπιστώνει πως σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου συντονισμένα δρουν και στηρίζουν την Λευκωσία, στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ) όμως  επιμένει στην πολιτική της και στέλνει και το γεωτρύπανο  Fatih ανοιχτά της Πάφου και το ερευνητικό  σκάφος Barbaros νότια της Λεμεσού.

Η ουδέτερη στάση που τηρεί η Μόσχα στις εξελίξεις ενθαρρύνει την γειτονική χώρα. Όμως προβληματισμός επικρατεί για την στάση της Αιγύπτου που στηρίζει την Κύπρο όπως φυσικά και η Ελλάδα αλλά  και του Ισραήλ που έπληξε τα γραφεία του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Ανατολή στην Γάζα ένα γεγονός που αναζωπυρώνει την ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ.

Akar: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Κύπρο»

Μέσα σε αυτό το γεωστρατηγικό σκηνικό ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας  Ηulusi Akar δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Akar σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου´´

Ο Τούρκος υπουργός  ανέφερε πως «η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της  ΕΕ που είχε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την   πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Federica Mogherini.

Η Αθήνα στηρίζει την Λευκωσία

Από την πλευρά του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία ´´να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού´´ .

Αλέξης Τσίπρας: Θα απαντάμε μ αποφασιστικότητα σε όσους κάνουν τους καουμπόηδες της περιοχής»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στις εξελίξεις ο οποίος τόνισε πως ῾᾽ ταυτόχρονα με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνουμε  και μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόηδες στην περιοχή. Το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας᾽᾽δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η έντονη αντίδραση της Άγκυρας

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε αυτές τις δηλώσεις των Βρυξελλών και της Αθήνας και ανέφερε πως «οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και πέρα».

Παράλληλα η Άγκυρα αναφέρει πως «η Τουρκία και  η ‘ΤΔΒΚ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία). Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στήριξη της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία

Με μια ανακοίνωση σε έντονο ύφος, η Αίγυπτος αντέδρασε στην παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου εντός της κυπριακής ΑΟΖ καθώς και στην πρόθεση της Άγκυρας για γεώτρηση.

Το  Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε για οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα δέσμευσης στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. «Αυτή η προκλητική δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η ανακοίνωση

Η ουδέτερη στάση της Μόσχας

«Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» καταλήγει η ανακοίνωση./ibna