Merhaba Dodik!!!

Merhaba Dodik!!!

«Γεια σας στρατιώτες»! Ήταν κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι θα ακούσει να βγαίνει από τα χείλη του Προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα θαύματα είναι δυνατά και ο Dodik χαιρέτησε μ αυτή την τουρκική έκφραση το τιμητικό άγημα στο ξεκίνημα της επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προσκάλεσε τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε να επισκεφθούν την Τουρκία για να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Ο Dodik και ο Βόσνιος, μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, ταξίδεψαν στην Άγκυρα, ενώ το τρίτο μέλος, Željko Komšić (Κροάτης), έπρεπε να μείνει πίσω λόγω των πρόσφατων προβλημάτων υγείας του. Οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην πάει με τους άλλους, κι έτσι έστειλε τον αντιπρόσωπό αντ’ αυτού.

Ο Erdogan και ο Dodik υπέγραψαν την Πέμπτη στην Άγκυρα την αναθεωρημένη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και το Μνημόνιο Κατανόησης για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Βελιγραδίου-Σεράγεβο, το οποίο προβλέπει τη δυναμική της διαδικασίας για την κατασκευή τμήματος του δρόμου μέσω της Β-Ε.

“Μιλήσαμε επίσης για την ενέργεια, τον τουρισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές εταιρείες να λειτουργούν και να επενδύουν στη Β-Ε. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δεσμών στον τομέα του πολιτισμού και των ανθρωπίνων σχέσεων», δήλωσε ο Erdogan στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα μετά από συνάντηση με τον Dodik.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία θα παράσχει κάθε στήριξη στον αγωγό φυσικού αερίου του Turkish Stream για να περάσει από τη Β-Ε.

Ο Dodik τόνισε ότι κατάλαβε από τον πρόεδρο τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι κατανοητή καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

“Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν έτοιμος να ακούσει και να εκτιμήσει τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις στην πορεία του ΝΑΤΟ που έχουμε στη Β-Ε”. δήλωσε ο Dodik στα μέσα μετά από τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Dodik επεσήμανε ότι η συνάντηση της Πέμπτης ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσουμε για συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Β-Ε, η οποία είναι εξαιρετική τώρα.

“Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας για το γεγονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε εδώ και να δούμε το υψηλό επίπεδο κατανόησης σε διάφορα τμήματα της συνεργασίας μας. Οι συνομιλίες ήταν πλήρεις και δίκαιες. Η Β-Ε και η Τουρκία δεν έχουν ανοικτά ζητήματα σε διμερές επίπεδο, αλλά έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό διμερών συμφωνιών, πρωτόκολλα, όπως αυτά στον τομέα της ενέργειας “, δήλωσε ο Dodik.

Αυτές οι δηλώσεις μοιάζουν ως συνηθισμένες μετά από μια σημαντική συνάντηση. Τι είναι λοιπόν ο Dodik και το “Merhaba Asker”;

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Dodik, ο Erdogan ήταν ο άνθρωπος που εργάζεται εναντίον των Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο οποίος προσπαθεί να ιδρύσει τη νέα «Οθωμανική Αυτοκρατορία», που θεωρεί τη Β-Ε τουρκικό κράτος κλπ.

Κάθε δήλωση της Τουρκίας σχετικά με τη Β-Ε θεωρήθηκε ως η «συμμετοχή της Τουρκίας στις εσωτερικές κρατικές υποθέσεις».

“Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας αντίστασης ακριβώς επειδή συμπεριφέρεται εκλεκτικά και χρησιμοποιεί το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό της δυναμικό για να είναι αποκλειστικά από τη μία πλευρά”, είπε τότε ο Dodik.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί λόγοι που θα μπορούσαν να συνέβαλαν στην αλλαγή της άποψης του Dodik. Είναι πιθανό τελικά να συνειδητοποίησε ότι η πρόθεσή του να ενεργήσει ως εκπρόσωπος μόνο του Σερβικού έθνους στην προεδρία της Β-Ε δεν είναι καλή στάση για τις σχέσεις του με εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν στο μέλλον. Ο Erdogan είναι το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις για τον Turkish Stream στη Β-Ε και ένα υποκατάστημα στη Δημοκρατία Σρέπσκα.

Ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι ήθελε να διατηρήσει τη θέση του προέδρου και να δείξει σε όλους ότι η θητεία του στη θέση αυτή είναι σταθερά στα χέρια του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν άφησε τον Džaferović να πει “Merhaba Asker” στην τελετή υποδοχής.

Ο τρίτος και πιο πιθανός λόγος είναι ότι συνειδητοποίησε ότι ο Erdogan έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τον οποίο ο Dodik θεωρεί ως προστάτη των Σέρβων στη Β-Ε και γι αυτόν προσωπικά. Από τη θέση αυτή, θα ήταν πολύ κακό να μην οικοδομηθούν καλές σχέσεις με τον Erdogan.

Στο μέλλον, όπως φαίνεται τώρα, η Β-Ε θα δει περισσότερες αλλαγές στη συμπεριφορά του Dodik. Μια μέρα θα μπορούσε να γίνει πραγματικός εκπρόσωπος όλων των πολιτών της Β-Ε ./ibna