Καθολική καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην  κυπριακή ΑΟΖ

Καθολική καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην  κυπριακή ΑΟΖ

Ανακοινώσεις από ΕΕ, ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, πάει Γαλλία ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητή» προτάσσει για άλλη μια φορά η Τουρκία για να προκαλέσει ένταση στην κυπριακή. Είχε προηγηθεί η εμφάνιση του σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή επικράτεια. Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της Τουρκίας, έρχονται σε μια περίοδο ακινησίας ναι μεν στο κυπριακό, κάτι που αναμενόταν να αλλάξει με τη δουλειά της διπλωμάτη Jane Lute στους όρους αναφοράς. Εξού και όλες οι πληροφορίες από το διπλωματικό παρασκήνιο στη Λευκωσία συντείνουν στο ότι η ζημιά που προκαλεί η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει αποδέκτη το κυπριακό.

Επίσης σε διπλωματικό επίπεδο η Λευκωσία δεν αναμένεται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Καταγράφονται ήδη κινήσεις ενώ οι πληροφορίες μας λένε πως αναμένεται ο ΥΠΕΞ της Κύπρου να θέλει όλα τα θέματα επί τάπητος και στο Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian,  την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται συνάντησή τους στο Παρίσι. Με το πλήρες πρόγραμμα του Κύπριου ΥΠΕΞ να μην έχει καθοριστεί ολοκληρωτικά ακόμη, είναι δεδομένο πως θα συναντηθεί και με και τον Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της TOTAL, Stephan Michel, ενώ αναμένεται επίσης να συζητήσει κατά τις επαφές του το Κυπριακό και θέματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ως επίσης και το θέμα συμμετοχής της Γαλλίας στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αναστασιάδης: Δεν θα μείνουμε αδρανείς

Στο παγκύπριο συνέδριο που διοργάνωσε εν όψει εκλογών ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έδωσε το παρών του και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Εκεί μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε, αναφέρθηκε με έντονο τρόπο στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Δεν θεωρώ, είπε, ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί ο διάλογος για το Κυπριακό και είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία στέλνει το πλοίο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ κάτι που δεν συνάδει με τη συζήτηση για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποια κατεύθυνση τείνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου».

Καταδίκασαν Ελλάδα και ΕΕ

Οι κινήσεις της Τουρκίας έτυχαν άμεσης απάντησης σε διπλωματικό επίπεδο από το κυπριακό ΥΠΕΞ. «Έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέγανε οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ενώ μέσα από ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κυπριακό ΥΠΕΞ κατόπιν, τονίζεται πως η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Crans Montana για συζήτηση του Κυπριακού. Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πρόσφατα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών». “Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβηκε και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ανακοίνωση, σε υψηλούς τόνους, εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», σημειώνει η ανακοίνωση. Παράλληλα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα δηλώνει ότι «παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».

Με τη σειρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Federica Mogherini καλεί με δική της ανακοίνωση την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στη ΑΟΖ, προειδοποιώντας με αντίδραση της Ένωσης σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Επιπρόσθετα η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει στη δήλωσή της ότι: «εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου»./ibna