Η θέση των δημοσιογράφων στη Σερβία είναι «καταστροφική»

Η θέση των δημοσιογράφων στη Σερβία είναι «καταστροφική»

Τα λαϊκιστικά καθεστώτα δεν μπορούν να σταθούν στον πλουραλισμό. οι ηγέτες τους θέλουν να απαλλαγούν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με εξαίρεση τους “κατόχους μικροφώνων” που δεν κάνουν ερωτήσεις, δήλωσε ο Zoran Stojiljkovic (φωτογραφία), ηγέτης του συνδικάτου «Ανεξαρτησία».

Η κατάσταση με τα ΜΜΕ και τη δημοκρατία στη Σερβία είναι πολύ δύσκολη, πρόσθεσε ο Stojiljkovic που είναι επίσης καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου (FPN).

Μιλώντας την Παρασκευή στο φόρουμ των ΜΜΕ στο Βελιγράδι, ο Stojiljkovic επικεντρώθηκε στο επισφαλές έργο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο γεγονός ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να έχει αρκετές δουλειές για να ζήσει αξιοπρεπώς. Υπενθύμισε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αποτελούν προσθήκη στη δημοκρατία, αλλά μάλλον “συστατικό μέρος” της σύγχρονης δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα λόγια του, η κυβέρνηση της Σερβίας ελέγχει ακόμη και τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξαπλώνοντας τα “bots” τους μέσα από αυτά, “αποκτώντας, καταλαμβάνοντας πολύ αποτελεσματικά τα διαφορετικά δίκτυα”.

Οι άλλοι συμμετέχοντες στο φόρουμ των μέσων ενημέρωσης συμφώνησαν ότι η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο. Οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης απειλούνται και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μετατραπεί σε υπηρεσίες της κυβέρνησης, ανέφεραν. Ως εκ τούτου, απαιτείται διάλογος.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων της Σερβίας Zeliko Bodrozic, οι προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Οι δημοσιογράφοι δεν θέλουν να λάβουν μέρος στις μεταρρυθμίσεις των μέσων ενημέρωσης που είναι άκαρπες. τέτοιες κινήσεις θα σήμαιναν “νομιμοποίηση της κυβέρνησης να υπονομεύει τη σκηνή των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία”, υπογράμμισε ο Bodrozic.

Οι ενώσεις μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων και συχνότερα οι δυτικές χώρες προειδοποιούν τη σερβική κυβέρνηση ότι η θέση των δημοσιογράφων στη χώρα είναι “καταστροφική”. τα περισσότερα μέσα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία προπαγάνδας, ενώ οι περισσότεροι από τους “ελεύθερους δημοσιογράφους” μπορούν ελάχιστα να πλησιάσουν φοβούμενοι για την ευημερία τους, κατέληξε ο κ. Bodrozic./ibna