Ο πλουραλισμός και η ανεξαρτησία αποτελούν τον πυρήνα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Ο πλουραλισμός και η ανεξαρτησία αποτελούν τον πυρήνα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο και οι εταίροι των προγραμμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στην Ποντγκόριτσα για να συζητήσουν τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ποιοτικός έλεγχος της δημοσιογραφίας και των πραγματικών γεγονότων όταν αντιμετωπίζουν δυσμορφίες.

“Τα πλουραλιστικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τον πυρήνα της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, ιδίως στα κοινωνικά μέσα, πρέπει να συμπεριληφθεί στην εξίσωση ποιοτική δημοσιογραφία, ηθική συμπεριφορά και έλεγχος των γεγονότων” δήλωσε ο Επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο Maryse Daviet.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανώσεων ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, ΜΚΟ που ασχολούνται με τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο. Όπως δήλωσε ο ΟΑΣΕ στο δελτίο τύπου, το θέμα της συζήτησης ήταν ο ιδιαίτερος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο ποιοτικός έλεγχος της δημοσιογραφίας και των γεγονότων όταν αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση.

“Για πιο θετικό και προοδευτικό διάλογο στις σύγχρονες κοινωνίες μας, πρέπει να ενισχύσουμε όλες τις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης”, δήλωσε ο Daviet.

Η Nataša Ružić, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι όλοι ζούμε σε μια εποχή που αναδύονται νέες τεχνικές και μέθοδοι χειραγώγησης με απίστευτη ταχύτητα και ότι το ευρύ κοινό ενημερώνεται για αυτά μόνο όταν προκαλούν ζημιές και γίνονται σοβαρή απειλή για την κοινωνία.

“Στην εποχή των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, η γραμματεία στα μέσα και ο έλεγχος των γεγονότων είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στην αλήθεια. Ωστόσο, μπορούμε να εμπιστευτούμε ανεπιφύλακτα τους οργανισμούς που πραγματοποιούν επαλήθευση των πληροφοριών; Η απάντηση είναι προφανής. Αναζητώντας πληροφορίες, μπορούμε να βασιστούμε κυρίως στους εαυτούς μας, αναπτύσσοντας τεχνικές και δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να είμαστε σκεπτικοί όταν λαμβάνουμε μηνύματα που μας στέλνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης », είπε η Ružić.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου εμπνέεται από το θέμα που επέλεξε η UNESCO για την ευκαιρία: «Media and Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation». Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα επιτρέψει στα ΜΜΕ να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου./ibna