Η Άγκυρα στέλνει δυο πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα στέλνει δυο πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει την Λευκωσία, έντονη αντίδραση της Τουρκίας

Με συντονισμένες κινήσεις η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη ( ΑΟΖ) καθώς στέλνει στην περιοχή και σεισμογραφικό σκάφος αλλά και γεωτρύπανο. Πάντως για την Τουρκία το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η προσπάθειες που γίνονται στο ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα στέλνει το ερευνητικό πλοίο Barbaros, νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που επικαλύπτουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας. Με την Navtex549/19 η Τουρκία ενημερώνει για την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή (από το  Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη TANUX-1 και  APOLLOMOON. Η περίοδος των ερευνών θα διαρκέσουν μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2019.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση αυτή, η Άγκυρα εξέδωσε άλλη μια Navtex και αφορά γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου ‘’Fatih’’ («Πορθητής») στον θαλάσσιο χώρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το σημείο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις θεωρείται μια ξεκάθαρη αμφισβητήσει της Τουρκίας για  τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας ότι ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ εφάπτονται. Οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και προγραμματίζεται να διαρκέσουν ως τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Πορθητής  θα συνοδεύεται από τρία  πλοία υποστήριξης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άγκυρα αντέδρασε στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς  την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στην τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιανατολικής Ευρώπης (SACEUR). Αυτό το γεγονός  προκάλεσε  την οργή της Τουρκίας που και εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και αποφάσισε να μην συμμετάσχουν εκπρόσωποι της στην τελετή.

Το τουρκικό Υπουργείο  Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Hami Aksoy εξέδωσε ανακοίνωση και καταδίκασε την πρόσκληση και την χαρακτήρισε ως απερίσκεπτη πράξη. Παράλληλα η Τουρκία δεν συμμετείχε στην τελετή ως αντίδραση στην πρόσκληση της Λευκωσίας που σύμφωνα με την Τουρκία «δεν έχει θέση σε μια τέτοια τελετή αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα θεωρείται ότι αντιδρά έντονα καθώς έχουν ληφθεί μηνύματα πως οι  ΗΠΑ ενδέχεται να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λευκωσία αλλά και διαπιστώνει μια ενδεχόμενη αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Κυπριακή Δημοκρατία./ibna