Με νέα κοινωνικά μέτρα και πολιτικές εξορμήσεις απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή ατζέντας της Ν.Δ.

Με νέα κοινωνικά μέτρα και πολιτικές εξορμήσεις απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή ατζέντας της Ν.Δ.

“Πακέτο” έρχονται, το αργότερο, την Δευτέρα στην ελληνική Βουλή οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, όπως προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μετά και το οριστικό πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και το “κλείδωμα” των τελευταίων λεπτομερειών, η πρόταση της κυβέρνησης ως προς τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία προβλέπει ρύθμιση και δόσεις που θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος του εισοδήματος. Το ποσοστό θα ξεκινά από τον συντελεστή του 4% και θα φτάνει στο 40% κλιμακωτά ανά 10.000 ευρώ εισόδημα.

Χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018 θα είναι η ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία. Η υπαγωγή στην ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις στην οφειλή αλλά και στις προσαυξήσεις.

Ανακοινώσεις μετά την συνάντηση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Πιθανότατα αύριο Σάββατο, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση προκειμένου να καθορίσουν το νέο πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης αλλά και τον επιμερισμό του δημοσιονομικού χώρου ανά έτος. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπεραπόδοση της οικονομίας αγγίζει τα 5,5 δισ ευρώ για την περίοδο 2019-2022, “που μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση των ελαφρύνσεων και της κοινωνικής στήριξης”.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ορίσει την ατζέντα της συζήτησης απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. που καταθέτει την Δευτέρα τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου αλλά και την πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού υγείας.

“Ο Μητσοτάκης έχει την τάση να αντικαθιστά την πολιτική ουσία με τον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό”, σχολιάζουν από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ συνεχίζεται η πίεση στο στρατόπεδο της Ν.Δ. για την διεξαγωγή debate μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. “Debate στην Βουλή” απαντούν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα διλήμματα της κάλπης θέτει ο Τσίπρας που γυρίζει όλη την Ελλάδα

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία του έλληνα πρωθυπουργού στην Κρήτη με την ομιλία του στα Χανιά το απόγευμα ενώ την Δευτέρα επισκέπτεται την Θράκη και συγκεκριμένα την Ξάνθη με επόμενο σταθμό την Ήπειρο και τα Γιάννενα.  Η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κεντρικό στόχο για το κόμμα της αριστεράς.

Στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας θέτει το δίλημμα των εκλογών: “Θα κυβερνήσει ξανά η δυναστεία των Offshore ή θα συνεχίσουμε μπροστά με τον λαό” ενώ για την Ευρώπη υπογραμμίζει ότι ο χάρτης “δεν θα βαφτεί μαύρος ή σκούρο μπλε”, τονίζοντας την νίκη των σοσιαλιστών στην Ισπανία. “Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία λέξη”, διαμήνυσε χθες από την Κρήτη./ibna