Παύθηκε από τον Κύπριο Πρόεδρο και ο αρχηγός της Αστυνομίας

Παύθηκε από τον Κύπριο Πρόεδρο και ο αρχηγός της Αστυνομίας

Τι αναφέρει στην επιστολή του και ποιοι οι λόγοι της παύσης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το αναμενόμενο έγινε τελικά μετά και τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αρχηγό της κυπριακής Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτελώντας τα συνταγματικά του δικαιώματα, έπαυσε τον Αρχηγό από τα καθήκοντά του.

Η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην κοινωνία της Κύπρου, εφόσον όπως έχουμε ήδη καταγράψει και σε αυτό το επίπεδο οι βολές κατά του Σώματος για τους χειρισμούς όχι μόνο στην αποκάλυψη του κατά συρροή δολοφόνου αλλά εν γένει στο θέμα των γυναικών που αγνοούνται, ήταν επαναλαμβανόμενες.

Για την ώρα παράλληλα, δεν έχει «πέσει» συγκεκριμένο όνομα καταρχήν για την αντικατάσταση του Υπ. Δικαιοσύνης της Κύπρου, ο οποίος υπενθυμίζεται πως χθες έδωσε την παραίτησή του.

Τι λέει η επιστολή

Ο Αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας παρέλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο τελευταίος προχώρησε στην παύση του πρώτου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει ότι:

Ο Πρόεδρος

Κύριο Ζαχαρία Χρυσοστόμου Αρχηγός Αστυνομίας Αρχηγείο Αστυνομίας Λευκωσία

Μετά τη σημερινή μας συνάντηση και τα όσα μεταξύ μας διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:

(α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στην μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την Κυπριακή κοινωνία,

(β) Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του,

(γ) Την δια λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης,

Οδηγήθηκα στην δυσάρεστη απόφαση να τερματίσω τις υπηρεσίες σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αγνοήσω το έργο που έχετε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κάτι για το οποίο θερμά σας ευχαριστώ.

Ο τερματισμός των υπηρεσιών σας τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019./ibna