Ετοιμάζεται για γεώτρηση το τουρκικό τρυπάνι, ανοιχτά της Πάφου

Ετοιμάζεται για γεώτρηση το τουρκικό τρυπάνι, ανοιχτά της Πάφου

Θαλασσοταραχή στο κυπριακό βλέπουν πηγές αν προχωρήσει τελικά η Άγκυρα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μόνο σε ήρεμα νερά δεν αναμένονται να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Βάσει σχετικής Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, έχει αποκλείσει μια περιοχή 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου και στο οποίο αναμένεται να κινηθεί ο «Πορθητής».

Είχε προηγηθεί η παρουσία του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ και το όλο κλίμα δείχνει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις απειλές της που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με τις κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα.

Τι θα γίνει στο κυπριακό

Η Λευκωσία για την ώρα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το ζήτημα, δεν συνηθίζει όμως να το κάνει πριν να έχει ολόκληρη την εικόνα. Το τουρκικό γεωτρύπανο βάσει των κινήσεων του, φαίνεται να συνοδεύεται από ακόμη τρία σκάφη. Εκείνο που λένε πηγές για την ώρα, είναι πως οι συνέπειες οι οποίες θα υπάρξουν θα έχουν να κάνουν με το κυπριακό.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε και στο παρελθόν αποχωρήσει από διαπραγματεύσεις για το κυπριακό λόγω των κινήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Αν κι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κινητικότητα στο θέμα, εντούτοις είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια υπό τη διπλωμάτη Jane Lute.

Την προσπάθεια αυτή, λένε πηγές, δεν θέλει η Λευκωσία να τη δει να μην προχωρά. «Δείχνει» δε και προς το διεθνή παράγοντα ως προς τα πιθανά εμπόδια που δύναται να παρουσιαστούν προς την επίτευξη προόδου στο κυπριακό.

Τα εμπόδια που βλέπουν τα ΗΕ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζουν, μέσα από δήλωση που διάβασε στον Τύπο ο Ινδονήσιος Προεδρεύων του ΣΑ, την επείγουσα ανάγκη αποφυγής ενεργειών οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιά στις προσπάθειες επιτυχίας στο Κυπριακό.

Στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Miroslav Jenca, ενημέρωσε το μέλη για την πρόσφατη έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η αναφορά αυτή αποτελεί και την απάντηση του Σ.Α. στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει νέο ερευνητικό σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Σ.Α. Dian Triansyah Djani αναφέρει ότι τα μέλη καλωσορίζουν την τελευταία έκθεση του ΓΓ και την απόφασή του να ζητήσει από την κ. Lute να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις. Τα μέλη «έδωσαν έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για μία διευθέτηση, η οποία θα είναι εξαιρετικά προς τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων και της περιοχής».

Τα μέλη προτρέπουν τις πλευρές «να συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρόν εκλογικός κύκλος»./ibna