ΔΝΤ: Καλές οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κροατίας

ΔΝΤ: Καλές οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κροατίας

Οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Κροατία εξακολουθούν να είναι θετικές και οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλές, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης κλιμακίου του ΔΝΤ, στο Ζάγκρεμπ.

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες παρέμειναν θετικές, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και το δημόσιο χρέος μειώνεται», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Ωστόσο -όπως αναφέρει το Ταμείο- πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των βασικών εμπορικών εταίρων της Κροατίας, ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία της κροατικής οικονομίας, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία και έχει διορθώσει θέματα μακροοικονομικών ανισορροπιών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ένας στόχος που πρέπει, επίσης, να επιτευχθεί -σύμφωνα με το ΔΝΤ- είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εξίσου σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τις κροατικές αρχές, είναι η βελτίωση της δημόσιας διακυβέρνησης, του επιχειρηματικού κλίματος και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο εκσυγχρονισμός των κανόνων συμβάσεων εργασίας θα βελτιώσει τις προοπτικές αύξησης της απασχόλησης ιδίως για τους νέους και θα τους αποτρέψει από το αναζητήσουν καλύτερο εργασιακό μέλλον σε χώρες του εξωτερικού, ενώ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κροατικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,6% και ο πληθωρισμός στο 1,5%./ΙΒΝΑ