Στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το πλοίο Barbaros

Στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το πλοίο Barbaros

Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας εισήλθε το απόγευμα της Πέμπτης το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο κινήθηκε σε περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες υδρογονανθράκων για λογαριασμό της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η πορεία του σκάφους Barbaros παρακολουθείται από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες εμφανίζονται καθησυχαστικές στις εκτιμήσεις τους.

Η Κύπρος αναμένει παρέμβαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί με αυστηρότητα προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το τουρκικό σκάφος εισήλθε σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, σε σημείο που επικαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας.

Τους προηγουμένους μήνες το πλοίο Barbaros είχε πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λάρνακας.

Με Navtex η Τουρκία ανήγγειλε τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA και τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα από 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2019.

Η κυπριακή κυβέρνηση απαντώντας στην τουρκική Νavtex επεσήμανε πως πρόκειται για παράνομη ενέργεια με την Άγκυρα να απαντά σε υψηλούς τόνους.

«Καμπάνα» για την Τουρκία από τον ΟΗΕ

Την επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιφέρει ζημία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού επεσήμανε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η προτροπή αυτή θεωρείται απάντηση στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στις κινήσεις του πλοίου Barbaros.

Κατά την διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Miroslav Yencha, ενημέρωσε το μέλη του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για την πρόσφατη έκθεση καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι τα μέλη καλωσορίζουν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα αλλά και την απόφαση του να ζητήσει από την Ειδική Σύμβουλό του, Jane Holl Lute, να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις επί του θέματος με όλες τις πλευρές.

Τα μέλη «έδωσαν έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για μία διευθέτηση, η οποία θα είναι εξαιρετικά προς τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων και της περιοχής».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας προέτρεψε όλες τις πλευρές να «συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρόν εκλογικός κύκλος»./ibna