Δεν σκέφτεται ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Δεν σκέφτεται ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Τα επόμενα βήματα μετά την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε ταραχώδη πολιτικά εδάφη κινείται πλέον η κεντρική πολιτική σκηνή της Κύπρου, εφόσον οι καταιγιστικές εξελίξεις με τις δολοφονίες οδήγησαν και τον Υπ. Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου σε παραίτηση η οποία έγινε δεκτή από τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Ιωνάς Νικολάου θα έχει από κοινού με τον αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου συνάντηση σήμερα με τον Κύπριο Πρόεδρο για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις αποτρόπαιες δολοφονίες, η παραίτηση ωστόσο από τη μια προκαλεί κραδασμούς στην κυβέρνηση ενώ από την άλλη νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης βάζουν και εκείνοι, κυρίως της αντιπολίτευσης, που ζητούν και την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης κάτι τέτοιο δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, ωστόσο κι ο ίδιος ο Ιωνάς Νικολάου δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της αστυνομίας, που όπως λέγεται κυρίως στο παρασκήνιο νιώθει κι ο ίδιος πως τον εξέθεσαν. Οι ευθύνες άλλωστε της αστυνομίας για τον τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης του θέματος με τα ελλείποντα πρόσωπα, έχουν ξεσηκώσει κύματα διαμαρτυρίας και στην κυπριακή κοινωνία. Αυτά την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται και στην «κόκκινη λίμνη» και στο Ξυλιάτο, ενώ σήμερα αναμένεται να αποχωρήσουν από την Κύπρο οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες.

Οι σκέψεις για ανασχηματισμό

Αυτό που επίκειται σε πολιτικό επίπεδο είναι πλέον η συνέντευξη Τυπου που προανήγγειλε ο Ιωνάς Νικολάου για τα πεπραγμένα του, έξι χρόνια στο Υπ. Δικαιοσύνης. Με δεδομένο πως παρασκηνιακά και ο ίδιος δεν κρύβει τον εκνευρισμό του προς την αστυνομία, η εν λόγω συνέντευξη Τύπου όταν λάβει χώρα αναμένεται να προκαλέσει νέους πολιτικούς κραδασμούς.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την παραίτηση Νικολάου. Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν σκοπεύει να επισπεύσει κάποιες σκέψεις για επικείμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Προχώρησε ωστόσο ένα βήμα παρακάτω όσο αφορά τις κινήσεις που αφορούν τη διαβίωση ξένων εργαζομένων στην Κύπρο. Είχε προηγηθεί συνάντηση με Πρέσβεις και επιτίμους προξένους τρίτων χωρών υπήκοοι των οποίων εργάζονται στην Κύπρο, μετά το ντόρο που έχουν ξεσηκώσει οι δολοφονίες στη χώρα.

Θα δημιουργηθεί έτσι και όπως ο ίδιος είπε, ένα ειδικό τμήμα στο Γραφείο της Επίτροπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο θα εξετάζει κάθε παράπονο στα θέματα που αφορούν τη διαβίωση των εργαζομένων τρίτων χωρών στην Κύπρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Πολιτεία οφείλει μια συγγνώμη στις οικογένειες των ατόμων που χάθηκαν, ο Πρόεδρος είπε «χωρίς αμφιβολία. Και, ήδη, έχουμε πάρει μέτρα, έτσι ώστε – είναι κάτι θλιβερό – οι σοροί των θυμάτων να μεταφερθούν στην πατρίδα τους με έξοδα της Κυβέρνησης, ενώ έχει παρασχεθεί και ψυχολογική βοήθεια εκεί και όπου χρειαζόταν»./ibna