Σκόπιμη η νόθευση του ρωσικού πετρελαίου στον αγωγό Druzba

Σκόπιμη η νόθευση του ρωσικού πετρελαίου στον αγωγό Druzba

Η ρύπανση του πετρελαίου στον αγωγό Druzba, μέσω του οποίου διοχετεύεται πετρέλαιο προς την Κεντρική Ευρώπη και που είχε ως συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του αγωγού, έγινε βάσει σχεδίου εξαπάτησης σε ιδιωτική μονάδα της πόλης Σαμάρα.

Την σχετική καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Transneft, Nikolay Tokarev, κατά τηn διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είχαν εντοπισθεί αυξημένες ποσότητες οργανοχλωριούχων ενώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο διοχετεύεται μέσω του αγωγού Druzba στην Λευκορωσία και στην συνεχεία στην Πολωνία, την Γερμανία και μέσω της Ουκρανίας, στην Σλοβακία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

«Πραγματοποιήσαμε ενδοεταιρική έρευνα για να εντοπίσουμε την πηγή από την οποία προέρχονται αυτές οι οργανοχλωριούχες ενώσεις. Αποδείχθηκε ότι η πηγή είναι ιδιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Σαμάρας, η οποία λειτουργεί ως ένας ιδιόμορφος συλλέκτης, δηλαδή συγκεντρώνει το πετρέλαιο των μικρών παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, διασφαλίζει την εμπορική ποιότητα αυτού του πετρελαίου, πιστοποιεί την ποιότητα του και εν συνεχεία μεταβιβάζει το πετρέλαιο στο σύστημα των κεντρικών αγωγών πετρελαίου. Στην δεδομένη περίπτωση, στην επιχείρηση αυτή -κατά παράβαση όλων των τεχνικών προδιαγραφών- είχε γίνει σκόπιμη νόθευση πετρελαίου, το οποίο δεν είχε περάσει από την απαιτούμενη διαδικασία για να είναι εμπορεύσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Transneft, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξαπάτησης.

«Όταν το πετρέλαιο διοχετεύεται στο σύστημα αγωγών εκ μέρους της εταιρείας κανείς δεν ελέγχει τίποτα;» ήταν η απάντηση του Vladimir Putin.

Ο πρόεδρος της Transneft απάντησε λέγοντας ότι σε ολόκληρη την χώρα υπάρχουν 150 σημεία υποδοχής πετρελαίου τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες που πραγματοποιούν τους ελέγχους ποιότητας, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εταιρειών που έχουν συνάψει συμφωνία με την Transneft και οι οποίες επίσης πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους όσον αφορά στην ποιότητα του πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι στην περίπτωση που η ενδοεταιρική έρευνα δεν έχει αποτέλεσμα, θα αναθέσει την έρευνα σε ειδικές υπηρεσίες, με σκοπό να αποκαλυφθούν όλες οι παραβάσεις./ibna