Νέα πρόσκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για debate εν αναμονή φοροελαφρύνσεων

Νέα πρόσκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για debate εν αναμονή φοροελαφρύνσεων

Το γάντι ρίχνει ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση των δυο πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα, μετά τις σημερινές εξελίξεις στο euroworking group που ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, την τροπολογία για το αφορολόγητο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις νέες φοροελαφρύνσεις που φέρνει η κυβέρνηση, είναι δεδομένο πως τις επόμενες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση θα χτυπήσει “κόκκινο”.

Μετά την απόρριψη της δημόσιας πρότασης του πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία πριν δυο εβδομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ δια της εκπροσώπου τύπου έστειλε επιστολή στην εκπρόσωπο της δεξιάς παράταξης ζητά εκ νέου από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δεχτεί την πρόταση για τηλεοπτικό debate προκειμένου να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση επί όλων των μεγάλων θεμάτων.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης πριν τις γιορτές του Πάσχα προανήγγειλε από την βουλή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη, πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί την Δευτέρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον αρχηγό της Ν.Δ. ότι επιχειρεί να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα στρέφοντας την συζήτηση στον Παύλο Πολάκη.

Για αυτό τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε πως εαν η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αυτόματα θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τριήμερη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και φυσικά σύγκρουση κορυφής στο κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την ανακοίνωση του τελικού πακέτου των νέων μέτρων κοινωνικής στήριξης από την Αθήνα, ως αποτέλεσμα του υπερπλεονάσματος και της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην πλειοψηφία τους θα αφορούν μειώσεις στην φορολογία, στον φόρο ακίνητης περιουσίας (ο ΕΝΦΙΑ) ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει ανοιχτό παράθυρο για επαναφορά της 13ης σύνταξης ή του 13ου μισθού στο δημόσιο.

Τα μέτρα θα αφορούν το 2019 και το 2020  ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρχει έντονο κοινωνικό στίγμα και στην κατάθεση του πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2022. Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πως το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου δεν θα εφαρμοστεί από 1/1/2020 εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταθέσει την Δευτέρα τροπολογία στην βουλή για την ακύρωση του μέτρου./ibna