Έγκριση Κομισιόν για μερική εξόφληση ΔΝΤ από την Ελλάδα

Έγκριση Κομισιόν για μερική εξόφληση ΔΝΤ από την Ελλάδα

Την έγκριση της ευρωπαϊκής πλευράς για την πρόωρη εξόφληση του 40% τους χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Η χώρα μας απηύθυνε επίσημο αίτημα σήμερα προς το ΔΝΤ και δε διατυπώθηκε αντίρρηση από τον εκπρόσωπο κάποιας άλλης χώρας

Η διαδικασία αποπληρωμής του ποσοστού αυτού θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για το «ακριβό» κομμάτι του δανείου, ύψους 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13% και αφορά τα δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020.

Νέα ελάφρυνση

Την ίδια ώρα, την έγκριση του Συμβουλίου των Διευθυντών του EFSF έλαβαν σήμερα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδας103 εκατ. που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018, για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου, το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατ. Το συνολικό όφελος από τις δύο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ.

Παράλληλα ο ESM, λειτουργώντας ως ατζέντης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, θα κάνει τη μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA, τα οποία αντιστοιχούν σε 644 εκατ. Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό πράσινο φως από το EwG στις 26 Απριλίου.

Regling: Τηρούνται οι δεσμεύσεις

“Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η  Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίζει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στο πλαίσιο του προγράμματος”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

“Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην αλλάξει το step-up margin δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από €200 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας, ενώ  θα διευκολύνει επίσης την αποπληρωμή των δανείων”, προσθέτει.

Διευκρινίζει τέλος ότι η μεταφορά των κερδών από τα SMP/ANFA δεν είναι δάνειο, ενώ μαζί με τη μείωση του περιθωρίου και τις τρέχουσες επιστροφές, το τελευταίο “πακέτο αντιπροσωπεύει κοντά στο €1 δισ. για την Ελλάδα”./ibna