Οι υποψήφιοι για την προεδρία στη Βόρεια Μακεδονία απευθύνουν έκκληση για μεγάλη προσέλευση στις κάλπες

Οι υποψήφιοι για την προεδρία στη Βόρεια Μακεδονία απευθύνουν έκκληση για μεγάλη προσέλευση στις κάλπες

Με μόνο δύο μέρες να απομένουν στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, οι δύο υποψήφιοι Stevo Pendarovski και Gordana Siljanovska-Davkova ζήτησαν από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ο Pendarovski ανέφερε ότι η ψηφοφορία για αυτόν σημαίνει καλύτερη προοπτική για όλους, σημαίνει μια σίγουρη πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τις μεταρρυθμίσεις, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, η υποψήφια της αντιπολίτευσης Siljanovska, δήλωσε ότι η ψηφοφορία γι ‘αυτήν σημαίνει αναμόρφωση του κράτους, επειδή προς το παρόν η χώρα δεν προσφέρει στους πολίτες της μια αξιοπρεπή διαβίωση. Σύμφωνα με αυτήν, οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ θα αναβληθούν.

Ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι φοβούνται ότι η προσέλευση στις εκλογές θα είναι μικρότερη από το 40%.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του SDSM, Zoran Zaev, δήλωσε σε τηλεοπτική εμφάνιση ότι είναι βέβαιος ότι η προσέλευση θα είναι μεγαλύτερη.

«Αν η προσέλευση είναι μικρότερη, τότε θα μπορούσαμε είτε να διοργανώσουμε ξανά τις εκλογές είτε θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα ώστε ο πρόεδρος να εκλέγεται από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί από τον λαό», είπε.

Για να είναι έγκυρος ο δεύτερος γύρος εκλογών η ελάχιστη προσέλευση πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, η προσέλευση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν 41,8%./ibna