Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Ξυλιάτο-Μιτσερό και οι νεκροτομές

Στο πολιτικό επίπεδο της Κύπρου οι εξελίξεις μετά τη συνάντηση Υπ. Δικαιοσύνης Προέδρου Αναστασιάδη

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Κυρίως σε πολιτικό επίπεδο αναμένονται εξελίξεις στην Κύπρο όπως καταγράψαμε ήδη τις προηγούμενες ώρες, εφόσον ο Υπ. Δικαιοσύνης της χώρας, Ιωνάς Νικολάου έδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την παραίτησή του.

«Η αναζήτησή ευθυνών αφορά όλους μας. Θεωρω άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον υπουργό όταν γνωρίζουν πως ο υπουργός δεν αναμειγνύεται στη διερεύνηση υποθέσεων. Δεν έδειξα ασέβεια στις επικρίσεις αλλά ζήτησα να γίνει αντικειμενική διερεύνηση των ευθυνών. Θέλω να καλέσω την κοινή γνώμη να συνεχίσει να δείχνει εμπιστοσύνη στο αστυνομικό Σώμα. Παρέμεινα σταθερός στις αρχές και αξίες της διαφάνειας. Για όσα έχουν γίνει στα έξι χρόνια στο Υπ. Δικαιοσύνης επιφυλάσσεται να πει σε συνέντευξη Τύπου» είπε ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης.

Τι λέει ο Αναστασιάδης

Με γραπτή δήλωση πήρε θέση για την παραίτηση του Υπουργού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επανέλαβε το συγκλονισμό του για τα όσα βλέπουν το φως της δικαιοσύνης και τόνισε ότι ο Ιωνάς Νικολάου ήταν ένας πολύτιμος συνεργάτης.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου.  Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου. Ο Ιωνάς Νικολάου επιτέλεσε με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ως Υπουργός και αφήνει πίσω του  πολυσχιδές έργο, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού σώματος.  Ενώ παράλληλα έχει συμβάλει καθοριστικά και στην ετοιμασία σειράς μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του.Υποβάλλει την παραίτηση του σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου αποδεχόμενος την παραίτησή του τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία. Θα ήθελα με την ευκαιρία να επαναλάβω πως συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο δια ταύτα των ερευνών

Σύμφωνα με πληροφορίες διενεργήθηκε ήδη νεκροτομή επί της σορού που εντοπίστηκε σε ταξιδιωτική βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό και επί της σορού που εντοπίστηκε σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι νεκροτομές επί των δύο σορών έχουν ολοκληρωθεί ενώ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, γίνει γνωστά τα αποτελέσματα τους.

Για σήμερα προγραμματίζεται να διενεργηθεί νεκροτομή και στις άλλες δύο σορούς που εντοπίστηκαν στο φρεάτιο του παλιού μεταλλείου στο Μιτσερό από την ίδια ομάδα Ιατροδικαστών. Οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και τη Λίμνη Μεμή στο Ξυλιάτο ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε ενώ οι έρευνες και στα δύο σημεία θα επαναρχίσουν σήμερα. Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν σήμερα τα τέσσερα σημεία όπου διεξήχθησαν ή διεξάγονται έρευνες, δηλαδή το Μεταλλείο Μιτσερού, την Κόκκινη Λίμνη, τη Λίμνη Μεμή και το πεδίο βολής Ορούντας.

Βρέθηκε τσιμεντομπλόκ

Ένα αντικείμενο, το οποίο εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι τσιμεντομπλόκ, εντοπίστηκε αργά το απόγευμα χθες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Έγινε σηματοδότηση του σημείου όπου εντοπίστηκε το αντικείμενο και θα γίνουν προσπάθειες για να ανασυρθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πέντε ειδικοί σύμβουλοι από τη Scotland Yard που ήλθαν στην Κύπρο τη Δευτέρα του Πάσχα για να συνδράμουν με την εμπειρογνωμοσύνη τους στις έρευνες για τους φόνους θα αναχωρήσουν από το νησί την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης αναφερόμενος στις έρευνες που διεξάγονται τόσο στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, όσο και στη λίμνη “Μεμί” στο Ξυλιάτο, είπε πως αυτές θα συνεχιστούν λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει, τις διάφορες δυσκολίες και τα θέματα ασφάλειας.

Για τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες σημείωσε πως υπάρχουν κάποια πρώτα συμπεράσματα τα οποία συζητούνται με την ανακριτική ομάδα και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν “οπότε αναλόγως του τί θα υπάρξει θα δούμε εάν θα υπάρξει και κάτι ανακοινώσιμο ως προς αυτές τις συναντήσεις”./ibna