Έτοιμη να αποκλείσει δρόμους η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Έτοιμη να αποκλείσει δρόμους η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των δύο βασικών ηγετών της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Lulzim Basha και Monika Kryemadhi, για να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα που αναμένεται να αναλάβει η αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του σοσιαλιστή Edi Rama και να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να καλέσει τους υποστηρικτές της να μπλοκάρουν βασικούς δρόμους και στις 12 συνοικίες της χώρας την Πέμπτη στις 6 μ.μ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού Edi Rama είναι μια προϋπόθεση που δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Τι κάνει η αντιπολίτευση;

Πολιτική κρίση σαρώνει την Αλβανία τους τελευταίους τρεις μήνες. Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, να δημιουργηθεί μια νέα προσωρινή κυβέρνηση και να προκηρυχτούν πρόωρες γενικές εκλογές. Εκτός από μια σειρά διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, η αντιπολίτευση αποφάσισε επίσης να αποσύρει τους βουλευτές της από το κοινοβούλιο, ως μέσο άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών. Παρ ‘όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην προετοιμασία των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου. Η αντιπολίτευση από τη μεριά της δήλωσε ανοιχτά ότι θα μποϊκοτάρει αυτές τις εκλογές. Αν και η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει επανειλημμένα διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβερνώντος κόμματος, η κατάσταση παραμένει η ίδια και όλοι πρέπει να περιμένουν να δουν τι νέες εξελίξεις θα φέρουν οι επόμενες μέρες και αν θα καταστεί δυνατό να σπάσει αυτό το αδιέξοδο./ibna