Διαξιφισμοί Rama – Haradinaj μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου

Διαξιφισμοί Rama – Haradinaj μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου

Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου

Ο Haradinaj δήλωσε ότι πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Rama άσκησε μεγαλύτερη πίεση από τη Merkel και τον Macron για να τον πείσει να άρει τους δασμούς επί των εισαγωγών της Σερβίας, λέγοντας ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση κατά τη σύνοδο κορυφής.

“Επέμεινε αδιάκοπα στα αγγλικά και αυτό έγινε κατανοητό και από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Macron”, δήλωσε ο Haradinaj.

Οι δηλώσεις αυτές έφεραν την αντίδραση του Rama, ο οποίος είπε ότι υπάρχει ένας άγραφος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο οι ηγέτες δεν σχολιάζουν τις άτυπες συνομιλίες τους στο κοινό. Ο Rama δήλωσε επίσης ότι η συνομιλία διαστρεβλώθηκε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

“Κανείς δεν έχει ασκήσει πίεση στον Ramush να άρει τους δασμούς. Κανείς δεν του ζήτησε να άρει τους δασμούς. Η καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος Macron ενθάρρυναν μια άτυπη συζήτηση στην αίθουσα που είχε να κάνει με τη συνέχιση του διαλόγου. Επενέβησα μόνο μία φορά για να πω ότι θα πρέπει επίσης να είναι μέρος αυτού του διαλόγου. Στη συνέχεια, αυτό που ζήτησα από τον Ramush δεν ήταν να άρει τον φόρο, αλλά απλά να δώσει τη συγκατάθεσή του για να ανασταλεί ο φόρος για 4 ή 6 μήνες. Πρότεινα στον Ramush να δεχτεί το αίτημά τους, διότι πιστεύω ότι η συμμετοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας στη διαδικασία αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαλόγου στο ανώτερο δυνατό επίπεδο», δήλωσε ο Rama./ibna