Ολοκληρώθηκε η διέλευση του αγωγού TAP από τα βουνά της Αλβανίας

Ολοκληρώθηκε η διέλευση του αγωγού TAP από τα βουνά της Αλβανίας

Κατά 86,5% έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline – TAP.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν εν τω μεταξύ οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης φάσης που προέβλεπε την διέλευση του έργου από τα ορεινά τμήματα της Αλβανίας.

Η τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να ξεκινήσει από το επόμενο έτος.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία.

Είναι χαρακτηριστικό της δυσκολίας του εγχειρήματος το γεγονός ότι από το συνολικό κόστος κατασκευής του αγωγού, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, το τμήμα διέλευσης από τα βουνά της Αλβανίας κόστισε το 1/3.

«Είμαστε περήφανοι που ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση, με την διέλευση του αγωγού από τα βουνά και σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο διευθυντής του ΤΑΡ στην Αλβανία, Malfor Nuri, προσθέτοντας ότι ο Διαδριατικός Αγωγός αποτελεί την μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Αλβανία.

«Οι εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Σε όρους προόδου για το σύνολο του έργου, έχει ολοκληρωθεί στο 86,5%» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας, Luca Schieppati.

Ο TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από την Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας, όπου και θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο TAP θα παρέχει την πιο άμεση, λογική και οικονομικά αποδοτική οδό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων, από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Ευρώπη./ibna