Έρχονται αναβαθμίσεις…

Έρχονται αναβαθμίσεις…

Η μεταμόρφωση των ελληνικών ομολόγων είναι γεγονός, με τους επενδυτές να βλέπουν ως ευκαιρία την ελληνική ανάκαμψη. Το δε θετικό “outlook” από την Standard & Poor’s την περασμένη Παρασκευή σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβάθμιση σήμερα από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS, δημιουργούν ένα καλό momentum για την ελληνική οικονομία. Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Citigroup επισημαίνει πως η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά περαιτέρω αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα.

Η Citigroup επισημαίνει σε σχετικό σχόλιό της ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά περαιτέρω αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, αναφέροντας ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται ακόμη από τις σχέσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους πιστωτές, που έχουν συμφωνήσει σε σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης τα επόμενα χρόνια.

Το πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να παραμείνει θετικό στις σχέσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές ακόμη και μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, σημειώνει ο οίκος.

Νέα έξοδος

Αναφορικά με την επικείμενη νέα έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ευελπιστεί να προσελκύσει περισσότερα μεγάλα ονόματα, παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων παρά κερδοσκοπικά που ήταν εκείνα τα οποία τοποθετούσαν κεφάλαια σε ελληνικούς τίτλους τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα πούλησε δύο νέα ομόλογα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο και σχεδιάζει να επανέλθει στην αγορά έως τον ερχόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων μετέβαλαν δραστικά το προφίλ των επενδυτών. Οι θεσμικοί επενδυτές από κάτι λιγότερο του 30% των αγοραστών, όταν η Ελλάδα προχώρησε σε έκδοση το 2014 με τα hedge funds να αγοράζουν τότε σχεδόν το 50%, άντλησαν στις φετινές εκδόσεις 5ετών και 10ετών ομολόγων σχεδόν το 70%, με τα hedge funds να αποτελούν μόνο το 11% των αγοραστών.

Ο Lee Cumbes, επικεφαλής της Barclays για τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής δήλωσε ότι για να προσελκύσει ένα νέο κύμα επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις αγορές της -πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε τακτικές εκδόσεις με διαφορετικές διάρκειες./ibna