Την λύση στις δημοκρατίες δίνει ο λαός, όχι ο στρατός, διαμηνύει η Αθήνα για τη Βενεζουέλα

Την λύση στις δημοκρατίες δίνει ο λαός, όχι ο στρατός, διαμηνύει η Αθήνα για τη Βενεζουέλα

Να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση της Βενεζουέλας μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο των νέων αναταραχών στο Καράκας.

Κατά της βίας, υπέρ των δημοκρατικών εκλογών στην Βενεζουέλα η Αθήνα

Πηγές του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών σχολίαζαν χαρακτηριστικά οτι “πάντα τις λύσεις στις δημοκρατίες τις δίνει ο λαός και όχι ο στρατός” επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεση ειρηνικής, πολιτικής λύσης μέσω της διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Στο μεταξύ με tweet ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της  Federica Mogherini. “Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποιά πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών και του πολιτικού, ειρηνικού και δημοκρατικού δρόμου.  “Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε μορφή βίας και ζητεί την απόλυτη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και η κλιμάκωση των εντάσεων”, υπογράμμισε.

Υπέρ της, αποτυχημένης με τα έως τώρα δεδομένα, απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είχε ταχθεί ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani κάνοντας λόγο για “ιστορική ημέρα”, υπογραμμίζοντας την απελευθέρωση ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Leopoldo Lopez. Πολλοί έκαναν λόγο για αμήχανη πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. μπροστά στα γεγονότα.

Στελέχη της Ν.Δ. ευνοούν στρατιωτική λύση στην Βενεζουέλα, υποστηρίζει ο Κατρούγκαλος

Στήριξη στις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, τόσο δια μέσω της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη όσο και δια του αντιπροέδρου Άδωνη Γεωργιάδη. Στο μεταξύ ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος  κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση “να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Maduro, άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις”.  “Δεν έχουν δικαίωμα με τις ιδεοληψίες τους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας”, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

“Δηλώσεις στελεχών της ΝΔ φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική “λύση” στη Βενεζουέλα”, σχολίασε ο υπουργός εξωτερικών, τονίζοντας ότι  “οι Έλληνες ξέρουμε δυστυχώς από παρόμοιες “λύσεις”. Και πρόσθεσε: “Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κι ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία./ibna