Δεκαπέντε χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Δεκαπέντε χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Δέκα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος μαζί με τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία εντάχθηκαν στην ενωμένη Ευρώπη.

O Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση για την επέτειο ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έπειτα από σχετική πρόσκληση του Πολωνού Πρωθυπουργού, Mateusz Morawiecki προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, που εντάχθηκαν στην Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή εμπειριών που απέκτησαν οι εν λόγω χώρες ως μέλη της ΕΕ, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Την επέτειο χαιρέτισαν τα κυπριακά κόμματα ως ημέρα κομβική για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ενώ δεν έλειψαν και οι διασυνδέσεις με το κυπριακό αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΕ ως φορέας ασφάλειας στη χώρα σε περίπτωση λύσης. Πρόταση που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά την ίδια ώρα δεν προχώρησε εφόσον άπτεται του μεγίστου θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων άρα απαιτείται η συμφωνία με την Τουρκία η οποία δε δείχνει θετική.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Συλλούρης: Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία μας η ένταξη στην ΕΕ

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, προσφωνώντας τη Συνάντηση για την 15η Επέτειο της «Μεγάλης Διεύρυνσης» της  ΕΕ στη Βαρσοβία.

Η ένταξη στην ΕΕ “υπήρξε επίσης πηγή έμπνευσης και ελπίδας για την επανένωση της χώρας μας, του τελευταίου διαιρεμένου κράτους–μέλους της Ένωσης μας, που εξακολουθεί στον 21ο αιώνα να υπομένει την παράνομη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους του και την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών του”, σημείωσε ο κ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι “πιστεύουμε ακράδαντα ότι, δια της συμμετοχής της στην Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενισχυθεί και σ’ ότι αφορά την ασφάλειά της.  Είμαστε τώρα σε ακόμα καλύτερη θέση να σχηματίζουμε συμμαχίες και συνεταιρισμούς με κράτη–μέλη, όπως και με τρίτα κράτη, σε θέματα κοινών ενδιαφερόντων, στη βάση της ιδιότητάς μας ως κράτους-μέλους της ΕΕ.  Οι τριμερείς συμμαχίες της Κύπρου με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, είναι ένα μόνο παράδειγμα”.

Στο οικονομικό μέτωπο, είπε, η ένταξη στην ΕΕ ήταν ουσιαστικά το έναυσμα για μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση της οικονομίας και ένα μοχλός για τον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικής μας κοινότητας, γεγονός που κατέστησε την οικονομία ανταγωνιστικότερη.

Αναφερόμενος στην διεύρυνση του 2004, είπε ότι “ως νεοενταχθέντα κράτη-μέλη, στα 15 αυτά χρόνια, έχουμε επιτύχει πολλά για τα οποία μπορούμε πραγματικά να είμαστε περήφανοι: διευρύναμε την Ευρωζώνη και δημιουργήσαμε τα αναγκαία εργαλεία για την σταθεροποίησή της• συνδράμαμε στην περαιτέρω ενοποίηση της Εσωτερικής μας Αγοράς• αυξήσαμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και έρευνας για τη νεολαία μας μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα “Erasmus+” και “Ορίζων”• εντείναμε σημαντικά τη συνεργασία μας για ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών μας και για αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών”.

Ο κ. Συλλούρης μίλησε για τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η ΕΕ και ανέφερε ότι “με τις Ευρωεκλογές μπροστά μας αυτό το μήνα, τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με τους πολίτες και τις συζητήσεις μας για το Μέλλον της Ευρώπης, τις συζητήσεις μας για το νέο Προϋπολογισμό, είναι πεποίθησή μου ότι μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη κοντά και επικεντρωμένη στους πολίτες της πρέπει να παραμείνει ο στόχος όλων των πολιτικών και δράσεών μας”./ibna