Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης

Σχέδιο τετραετίας με μόνιμες φορελαφρύνσεις και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να εκπονήσει η κυβέρνηση. Η προεργασία γίνεται εδώ και καιρό, ενώ η προ ημερών συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη έδωσε το έναυσμα για την τελική ευθεία, η οποία αναμένεται να φέρει τόσο τη νομοθέτηση όσο και τον σχεδιασμό για ένα οικονομικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, με τη βασική στόχευση να αφορά τα χαμηλότερα αλλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε τροχιά παροχών και μειώσεων φόρων. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πακέτο μέτρων που θα απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, με μόνιμες μειώσεις φόρων και παροχές.

Ο συνολικός σχεδιασμός αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2011. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε συνολικό δημοσιονομικό «χώρο» 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεων για την τετραετία 2018-2021.

Ήδη στο τέλος του 2018 ελήφθησαν μόνιμα μέτρα (φοροελαφρύνσεις και μείωση δαπανών) 910 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,5 δισ. Τώρα, στη συζήτηση θα εισέλθει και το 2022, ανεβάζοντας τον συνολικό διαθέσιμο «χώρο» στα 5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει να κάνει με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, φοροελαφρύνσεις σε εισόδημα και ΕΝΦΙΑ από το 2020, αλλά εφάπαξ παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Από εκεί και πέρα, σχεδιάζονται έκτακτα μέτρα με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης ή κοινωνικού μερίσματος.

Παράλληλα, σχεδιάζονται μέτρα όπως ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24%, είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας./ibna