Αισιοδοξία στα Σκόπια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Αισιοδοξία στα Σκόπια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev είναι αισιόδοξος ότι η χώρα του θα ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

«Έφτασα μόλις από το Βερολίνο μετά από τις συναντήσεις μου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο Πρόεδρο Macron. Έχουμε μεγάλους φίλους στην Ευρώπη. Φέτος, η χώρα όχι μόνο θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεκινήσει επίσης ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ », δήλωσε ο Zaev χθες το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Bujar Osmani ελπίζει ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός για τη διατήρηση της δυναμικής που υπάρχει στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τελειώσει, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία τους, τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και η χώρα πρέπει να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρώην πρεσβευτής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, Nano Ruzin, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει επαίνους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει καλύτερες προοπτικές από άλλες χώρες να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Ruzin.

Ο Επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ Johannes Hahn είναι επίσης αισιόδοξος για το θέμα αυτό. «Στη χώρα αξίζει να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, κάτι που μπορεί να γίνει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές”, δήλωσε ο Hahn.

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ το 2005, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Πολλοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην είναι σίγουρα γι ‘αυτό. /ibna