Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κατρούγκαλου στο Ομάν

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κατρούγκαλου στο Ομάν

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Ομάν, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου.

Στο Μουσκάτ ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον ομόλογο του Yusuf bin Alawi bin Abdullah, βάζοντας σε τροχιά συνεργασίας τις δυο χώρες, με ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προώθηση και εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά με την εξωτερική πολιτική του Ομάν, χώρα η οποία επίσης ασκεί ανάλογο ρόλο στην ταραγμένη περιοχή του Κόλπου, ευρισκόμενη μάλιστα σε κομβική γεωγραφία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Εκτενώς συζητήθηκαν επίσης, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περιφερειακές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ ο Bin Abdullah, ανέπτυξε την οπτική της χώρας του για την κατάσταση στη γειτονική Υεμένη.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, η συζήτηση εστιάστηκε στις προοπτικές που διανοίγονται ένεκα της εύρεσης κοιτασμάτων στην περιοχή. Προοπτικές που έχουν ως προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Πέραν της συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια, όπως τονίστηκε, δια της ενίσχυσης της διαφοροποίησης πηγών, η ενέργεια μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας και η χώρα μας πρόκειται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο εν προκειμένω.

Παράλληλα συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός συχνότερων συναντήσεων και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον ομόλογό του να συμμετάσχει στην επικείμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στα τέλη Ιουνίου, πρόσκληση την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών του Ομάν αποδέχθηκε.

Όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία, ο Bin Abdullah εξέφρασε την ετοιμότητα επιχειρηματικών και δημοσίων φορέων να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες σε σειρά τομέων, όπως οι κατασκευές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ομάν Ali bin Masoud al Sunaidy, καθώς και με την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Ομάν, διερευνώντας τους πλέον πρόσφορους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων. Τονίστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας, των μεταφορών κ.ά., ενώ συμφωνήθηκε η δημιουργία επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Ομάν, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην επικείμενη ετήσια έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που φιλοξενεί το Ομάν.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας ευρείας θεματολογίας και να δρομολογηθούν στενότερες σχέσεις με μια χώρα ιδιαίτερα φιλική προς την Ελλάδα.

Απόψε το βράδυ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ντόχα, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Κατάρ./ibna