Στο Ισραήλ αναμένεται να στραφεί η Πολωνία για αέριο

Στο Ισραήλ αναμένεται να στραφεί η Πολωνία για αέριο

Την πιθανότητα προμήθειας ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ισράηλ φαίνεται πως επεξεργάζονται η κυβέρνηση της Πολωνίας και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA – PGNiG.

Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση από την Ρωσία και το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ισραηλινά ΜΜΕ, η Πολωνία μπορεί πολύ σύντομα να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογων συμφωνιών για την αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ το προσεχές διάστημα έκανε γνωστό ο επικεφαλής της PGNiG, Piotr Wozniak.

“Στόχος μας είναι να γίνουμε η εταιρεία στο σταυροδρόμι Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, χρειάζεται να στηρίξουμε τα νότια της χώρας και αναζητούμε να βασιστούμε σε κάποιον φερέγγυο συνέταιρο, για τον λόγο αυτό στρεφόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις, προς εκείνους που θα μπορέσουν να μας προμηθεύσουν με φυσικό αέριο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στις νότιες περιοχές της Πολωνίας, ενδιαφερόμαστε λοιπόν να αγοράσουμε φυσικό αέριο από το Ισραήλ” δήλωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία εξαρτάται από την Ρωσία και το ρωσικό φυσικό αέριο, λιγότερο σήμερα βέβαια σε σχέση με το παρελθόν, στο πλαίσιο αυτό όμως η κυβέρνηση της χώρας αναζητά εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου με την ρωσική Gazprom, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2022.

Τα τελευταία χρόνια η Πολωνία έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Νορβηγία, για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) μέσω της μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας LNG που διαθέτει στην Βαλτική./ibna