Ανάλυση/Διάσκεψη Βερολίνου-Τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να θεωρούνται μια περιοχή σε κρίση

Ανάλυση/Διάσκεψη Βερολίνου-Τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να θεωρούνται μια περιοχή σε κρίση

Η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη στο Βερολίνο έδειξε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να θεωρούνται από τις ισχυρότερες χώρες μέλη της ΕΕ ως μία περιοχή σε κρίση.

Δύο δεκαετίες μετά την υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην περιοχή, ενώ οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να προσπαθούν να εφαρμόσουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως αυτά καθορίστηκαν το 1993, μαζί με πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ωστόσο, δεν ειπώθηκε τίποτα για την ένταξη της περιοχής στο εγγύς μέλλον.

Δόθηκαν μόνο υποσχέσεις ότι οι δύο ηγέτες θα κάνουν περισσότερα για τη σταθερότητα αυτής της περιοχής.

«Το Παρίσι θα βοηθήσει στην υλοποίηση βασικών οικονομικών, κοινωνικών, μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας και μεταρρυθμίσεων σχετικά με το κράτος δικαίου. Προς το παρόν, η κύρια εστίαση δεν είναι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά μια περιφερειακή πολιτική σταθερότητας», δήλωσε ο Macron.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από τη μεριά της δήλωσε ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επειδή η ΕΕ ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι το θέμα των ενταξιακών συνομιλιών δεν είναι το κύριο ζήτημα σήμερα εδώ. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια διαδικασία που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων που θα βασίζονται σε εθνοτικές γραμμές.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη σε αυτή τη συνάντηση ήταν η στάση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, σύμφωνα με τον οποίο τα προβλήματα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να λυθούν χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη.

Ο Thaci δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο ότι μια άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την 1η Ιουλίου, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το status quo.

«Θα ήθελα να ξαναρχίσει ο διάλογος, γιατί είναι η μόνη εγγύηση για σταθερότητα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η συνάντηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ηγέτες των Βαλκανίων πρέπει να δεσμευτούν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο για τη συμφιλίωση και την εξομάλυνση των σχέσεων.

Αναφορικά με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, δεν έχουν δοθεί ενδείξεις για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, από τις χώρες της περιοχής υπάρχει η απαίτηση να πραγματοποιήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να σέβονται την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας./ibna