Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης για την Αλβανία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης για την Αλβανία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Angel Merkel δεν θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις χωρίς την έγκριση της Bundestag, με πηγές στο CDU/CSU να δηλώνουν στην Deutsche Welle ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την Αλβανία μπορεί να αναβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο αντί τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Edi Rama πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου που φιλοξένησε η τελευταία και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η δικαστική μεταρρύθμιση και η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις προσδοκίες της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με την έκθεση που αναμένεται να δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαΐου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά θέματα και η ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, με στόχο την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους./ibna