Τσίπρας, Γεννηματά, επικροτούν τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών

Τσίπρας, Γεννηματά, επικροτούν τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE για τη νίκη του στις ισπανικές εθνικές εκλογές.

Σε τιτίβισμα τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε “την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και την κατάρρευση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος” ως “μήνυμα ελπίδας”.

Πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κερδίσει ως μέρος μιας προοδευτικής συμμαχίας με άλλες κεντροαριστερές πολιτικές δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ας μη φτάσουν στο βιαστικό συμπέρασμα ότι η δεξιά θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Παρόλο που το PSOE, υπό την ηγεσία του Pedro Sanchez, δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να κερδίσει την πλειοψηφία – αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασία με το κόμμα των Podemos και άλλες μικρότερες κομματικές οντότητες – ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία άνοιξε το δρόμο για «τη συνέχιση μιας προοδευτικής κυβέρνησης» και τη δημιουργία ενός «αναχώματος ενάντια στην άκρα-δεξιά».

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της, ο ηγέτιδα του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι το Podemos, το οποίο απολάμβανε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές.

Η Gennimata – της οποίας το κεντροαριστερή KINAL βρίσκεται στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα, αυτή των Ευρωπαίων σοσιαλιστικών, με το PSOE – συνεχάρη τον Sanchez, σχολιάζοντας ότι «τα σοσιαλιστικά κόμματα αποδεικνύονται η λύση στην κρίση στην οποία οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και κόμματα».

Επιτιθέμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, η Γεννηματά δήλωσε ότι οι ισπανικές εκλογές απέδειξαν ότι οι σοσιαλιστές ήταν ο κύριος αντίπαλος των ακροδεξιών και των λαϊκιστών, όπως αυτοί που υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Γεννηματά έχει συχνά επικρίνει τις προσπάθειες του Τσίπρα να προσελκύσει πρώην αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει πιο κοντά στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, θεωρώντας πως αυτές οι κινήσεις στοχεύουν στην αποδυνάμωση του  KINAL./ibna