Διάσταση απόψεων των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου

Διάσταση απόψεων των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου

Διαφορετικές ήταν οι τοποθετήσεις των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου όσον αφορά τις συνομιλίες με τη Σερβία.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος και εξαπέλυσε κριτική εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj επαίνεσε το ρόλο της Γερμανίας και της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.

Ο Πρόεδρος Thaci δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη και δεν είναι σε θέση να «σπρώξει» τα πράγματα στα Βαλκάνια και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Σερβία για να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Σερβίας πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.

Για τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εκφράσουν την υποστήριξή τους για την ελευθέρωση των θεωρήσεων του Κοσσυφοπεδίου και θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορούν να συζητηθούν αλλαγές συνόρων στις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Γερμανία, Richard Grenell, τόνισα επίσης ότι η κυβέρνησή μας είναι αντίθετη με την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, θεωρώντας την ως μια επικίνδυνη επιλογή που όχι μόνο θα προκαλούσε αστάθεια στη χώρα, αλλά και για την περιοχή» , δήλωσε ο Haradinaj.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου εξήρε επίσης το ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, που ήταν αντίθετη με την ιδέα των εδαφικών ανταλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexandar Vucic, δήλωσε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini, ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

«Αν κανείς δεν θέλει συμβιβασμό και πιστεύουν ότι η λύση θα έρθει ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στη Σερβία, τότε δεν υπάρχει νόημα να πούμε τίποτα άλλο», δήλωσε ο Vucic./ibna