Τι συμβαίνει με το “βρώμικο” ρωσικό πετρέλαιο;

Τι συμβαίνει με το “βρώμικο” ρωσικό πετρέλαιο;

Την διεξαγωγή έρευνας για το μολυσμένο ρωσικό πετρέλαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Μόσχα.

Η Πολωνία, η Λευκορωσία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουκρανία ανέστειλαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba εξαιτίας του γεγονότος ότι το πετρέλαιο ήταν μολυσμένο.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο που διακινείται μέσω του λιμένα της Βαλτικής Ust Luga έχει μολυνθεί με υψηλά επίπεδα οργανικού χλωριούχου από τις 19 Απριλίου.

Η Ρωσία ως απάντηση προγραμματίζει να αποκαταστήσει την εξαγωγή πετρελαίου μέσω του εν λόγω αγωγού στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την σταδιακή επαναλειτουργία του αγωγού μέσω του οποίου παραδίδεται πετρέλαιο από την Ρωσία σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Dmitry Kozak.

Για επιμόλυνση του αγωγού Druzhba με χημικά, η οποία φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς, έκανε λόγο η ρωσική εταιρεία Transneft, η οποία ανακοίνωσε παράλληλα πως διεξάγει εσωτερική ερευνα για την υπόθεση.

Η τροφοδοσία διεκόπη μετά την διαπίστωση επιμόλυνσης στον αγωγό που είχε ως αποτέλεσμα την υποβαθμισμένη ποιότητα του ρωσικού πετρελαίου που έφτανε στους τελικούς αποδέκτες στην Ευρώπη.

Μετά από διαβουλεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ανακοινώθηκε πως η Ρωσία μαζί με την Πολωνία, την Γερμανία και την Ουκρανία θα προχωρήσουν σε εργασίες καθαρισμού του συγκερκιμένου αγωγού.

Το πρόβλημα προήλθε όταν στις ποσότητες πετρελαίου που επρόκειτο να παραδοθούν σε πελάτες στην Ευρώπη εντοπίστηκε ένα χημικό που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις αλλά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον εξοπλισμό των διυλιστηρίων.

Το υλικό χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά πρέπει να διαχωρίζεται από το πετρέλαιο πριν από την αποστολή καθώς μπορεί να καταστρέψει τον εξοπλισμό διύλισης.

Τα επίπεδα οργανικού χλωρίου κυμάνθηκαν στα 150-330 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) αντί του ανώτατου ορίου των 10 ppm και του συνήθους επιπέδου περίπου 1-3 ppm.

Η μόλυνση αργού πετρελαίου είναι σπάνια στη Ρωσία.

Το τελευταίο ανάλογο κρούσμα όπου το πετρέλαιο είχε μολυνθεί με υψηλά επίπεδα οργανικού χλωρίου έχει καταγραφεί πριν από περίπου δέκα χρόνια, αλλά σε χαμηλότερη κλίμακα.

Αυτή τη φορά το πρόβλημα έχει γίνει τόσο μεγάλο που τα διυλιστήρια στην Πολωνία και την Γερμανία που ανήκουν στην PKN Orlen, την BP, την Total και την Shell σκέφτονται να αναστείλουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου κατά μήκος του αγωγού Druzhna, που αποτελεί μεγάλο μέρος των εισαγωγών τους.

Από το λιμάνι του Ust Luga, τουλάχιστον πέντε δεξαμενόπλοια με μολυσμένο αργό,  που ανήκουν σε εταιρείες πετρελαιοειδών Rosneft, Surgut και Kazakh, αγοράστηκε από εμπόρους και μεγάλες εταιρείες όπως η Equinor, η Vitol, η Trafigura, η Glencore και η Total.

Οι εν λόγω εταιρείες ενδέχεται να ζητήσουν αποζημίωση./ibna