Στο Βερολίνο η σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στο Βερολίνο η σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, θα συναντηθούν σήμερα με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο για να συζητήσουν το ευρωπαϊκό μέλλον αυτών των χωρών.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί επίσης στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους δύο ευρωπαίους ηγέτες σηματοδοτεί επίσης την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών ανεστάλησαν ως αποτέλεσμα της αντίδρασης της Σερβίας στην απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσει κατά 100% των δασμών στις σερβικές εισαγωγές.

Οι Σέρβοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν μετά την άρση των εμπορικών φραγμών, ενώ η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεσμεύθηκε ότι τα τιμολόγια δεν θα αρθούν έως ότου η Σερβία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε την Κυριακή ότι η συνάντηση δεν αναμένεται να αποφέρει μια νέα διαδικασία, αλλά πρόσθεσε ότι η επιτυχημένη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί μια πιθανή λύση.

“Δεν αναμένω να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι υποστηρίζω την ιδέα ότι η κοιλάδα Presevo πρέπει να ενώσει με το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, είμαι ενάντια στις εδαφικές ανταλλαγές », είπε.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj δήλωσε ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους περιφερειακούς ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις κοινές προσδοκίες για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

“Το Κοσσυφοπέδιο διαδραματίζει διαρκώς εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο όσον αφορά τη διατήρηση καλών γειτονικών σχέσεων και την προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών. Το Κοσσυφοπέδιο ανέκαθεν ενδιαφέρθηκε και αφοσιώθηκε στο διάλογο, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν “, δήλωσε ο Haradinaj πριν από τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, αναφέρει ότι αναμένει ότι η Σερβία θα υποστεί μεγάλη πίεση για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Σερβία «δεν θα πάρει τίποτα σε αντάλλαγμα». “Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι δασμοί και τη συνέχιση των συνομιλιών. Δεν βλέπω καμία λύση στον ορίζοντα “, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος. /ibna