Αναστασιάδης για δολοφονίες: Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές

Αναστασιάδης για δολοφονίες: Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές

Το πασχαλινό μήνυμα του Κύπριου Προέδρου επισκιάστηκε από τα τραγικά γεγονότα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε δυο βασικούς άξονες κινήθηκε το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Από τα τη μια οι αναφορές στο κυπριακό αλλά κυρίως η συναισθηματική φόρτιση που έχει επέλθει των αποκαλύψεων πέριξ των δολοφονιών 7 ανθρώπων στην Κύπρο.

Για το κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πασχαλινό του μήνυμα δεν παρέλειψε τα περάσει βασικές γραμμές της ε/κ πλευράς προς τους τ/κ αναφορικά με την απαράδεχτη όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση πραγμάτων, την οποία τόνισε εμφαντικά ως ανοιχτή πληγή, που επικρατεί σήμερα.

Οι αξιώσεις επιβολής της μιας επί της άλλης κοινότητας μέσα από προνόμια που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, δεν οδηγούν σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και απόλυτα κυρίαρχο κράτος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο τηλεοπτικό Πασχαλινό του μήνυμα. Για αυτό και πάνω από όλα, απαιτείται σεβασμός στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλίζονται σε όλους ανεξαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως διεμήνυσε και διαμηνύει με κάθε ευκαιρία προς τον Γενικό Γραμματέα όσο και κατά τις διεθνείς επαφές του, όπως έπραξε και αυτήν την βδομάδα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Προέδρους της Κίνας και Ρωσίας, την αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και ειλικρινή επιθυμία της ελληνοκυπριακής κοινότητας για επανένωση της πατρίδας μας. Κάλεσε επίσης για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους να κατανοήσουν πως η απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την μία, αλλά και τις δύο κοινότητες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το μήνυμα της Ανάστασης «ενισχύει τη βούλησή μας για αναζήτηση μιας λύσης που θα τερματίζει τον Γολγοθά που η πατρίδα μας βιώνει τα τελευταία 45 χρόνια. Μιας λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής, που θα δημιουργεί προοπτικές για ένα μέλλον ειρηνικό για όλους τους κατοίκους της χώρας μας. Η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί μια ανοικτή πληγή, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή συνεπάγεται» επεσήμανε. Είναι για αυτό που επιδιώκουμε, μέσα από πρωτοβουλίες και νέες ιδέες, την δημιουργία συνθηκών επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου με προοπτική επιτυχούς κατάληξης, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για τις δολοφονίες

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις δολοφονιών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά τον εντοπισμό πτωμάτων και διερευνώνται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “τούτες τις μέρες που το αίσθημα της αγάπης υπερέχει, γίναμε δυστυχώς μάρτυρες σειράς φρικτών εγκλημάτων σε βάρος ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την πορεία δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας που σε δύσκολες ώρες αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό”. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, που ούτε η συνείδηση μας μπορεί να αποδεχτεί, ούτε και μια σύγχρονη κοινωνία να ανεχτεί, σημείωσε./ibna