Κύπρος: Άλλες οκτώ μέρες κράτηση στον 35χρονο-με γραπτές καταθέσεις «δείχνει» τα πτώματα

Κύπρος: Άλλες οκτώ μέρες κράτηση στον 35χρονο-με γραπτές καταθέσεις «δείχνει» τα πτώματα

Συνεχίζονται οι έρευνες σε πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε σήμερα για άλλες 8 ημέρες το διάταγμα προσωποκράτησης του 35χρονου Ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε ότι σκότωσε 7 αλλοδαπές γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικα κορίτσια ηλικίας 6 και 8 χρόνων. Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ότι η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η σορός που ανασύρθηκε από λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα να ανήκει σε γυναίκα από το Νεπάλ με το όνομα Κάτχα Ανού.

Ο 35χρονος , ο οποίος δεν εκπροσωπείτο ούτε και σήμερα από δικηγόρο, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα για περαιτέρω κράτηση του. Ερωτηθείς από τη Δικαστή για το αίτημα περαιτέρω κράτησης του, ο ύποπτος απάντησε μονολεκτικά: «Συμφωνώ». Εναντίον του 35χρονου διερευνώνται τα αδικήματα φόνου εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό τον φόνο εκ προμελέτης τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2016 και 26 Απριλίου 2019. Η διαδικασία διεξήχθη σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα μέσα από πληροφορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ύποπτος δίνει γραπτές καταθέσεις μέσα από τις οποίες «δείχνει» τα πτώματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία φέρεται να έχει ομολογήσει και το όνομα της γυναίκας από το Νεπάλ η σωρός της οποίας βρέθηκε σε λάκο στην περιοχή Ορούντα, στο πεδίο βολής. Πρόκειται για την Κάτχα Ανού.

Μέχρι στιγμή έχουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρθεί 250 καταθέσεις ενώ αναμένονται τουλάχιστον 100 ακόμη.

Συνέχεια ερευνών

Οι έρευνες αναμένεται να επικεντρωθούν στη λίμνη «Μεμί» στο Ξυλιάτο για εντοπισμό της 6χρονης Sierra Granze και στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, απέναντι ακριβώς από το φρεάτιο του παλιού μεταλλείου, για εντοπισμό άλλων τριών γυναικών που φέρεται να ομολόγησε ότι δολοφόνησε ο 35χρονος ύποπτος. Πρόκειται για την Livia Florentina Bunea 36 ετών από τη Ρουμανία και την 8χρονη κόρη της, Elena Natalia Bunea και την Maricar Valdez Arquila, 31 ετών από τις Φιλιππίνες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί τριών θυμάτων. Συγκεκριμένα από το φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού ανασύρθηκε η σορός της μητέρα της 6χρονης, Mary Rose, 38 ετών από τις Φιλιππίνες, η οποία έχει ταυτοποιηθεί, και άλλης μιας γυναίκας ασιατικής καταγωγής που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην 28χρονη Arian Palanas, επίσης από τις Φιλιππίνες. Από λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα και μετά από υποδείξεις του υπόπτου, ανασύρθηκε ακόμη μια ανθρώπινη σορός που πιστεύεται ότι ανήκει σε γυναίκας από το Νεπάλ ή την Ινδία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 35χρονου. Ούτε και αυτή η σορός έχει μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Οι χθεσινές έρευνες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα

Ο 35χρονος, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για υποθέσεις απαγωγής και φόνου εκ προμελέτης οδηγείται αυτή την ώρα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του. Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα της έως τώρα πορείας των ανακρίσεων και ερευνών δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς διαλεύκανση των υποθέσεων». Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπολείπεται ακόμα τεράστιος όγκος ανακριτικού έργου λόγω ακριβώς της πολυπλοκότητας των υποθέσεων».

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ακόμη ότι πολύ σύντομα η ανακριτική ομάδα θα ενισχυθεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες από το ΗΒ οι οποίοι έχουν ανακληθεί κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας μέσω της Europol και ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός.

Διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό

Χθες το απόγευμα πέραν των 1000 ατόμων συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό της Κύπρου όπου και έλαβε χώρα διαμαρτυρία για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και την αδιαφορία που όπως λέγανε παρευρισκόμενοι, δείχνει η πολιτεία σε αυτές τις γυναίκες. Διαβάστηκε κατάλογος με εξαφανισμένα πρόσωπα με το πλήθος ν’ αναφωνεί σε κάθε όνομα, «που είναι».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε νέο του μήνυμα δήλωσε συγκλονισμένος από τα γεγονότα και ότι θα διερευνηθούν οι όποιες τυχόν ευθύνες υπάρχουν. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση συνεχίζει να βάλλει κατά της κυβέρνησης ζητώντας την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου αλλά και του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου./ibna