Συνάντηση Αναστασιάδη-Putin στο Πεκίνο

Συνάντηση Αναστασιάδη-Putin στο Πεκίνο

Κυπριακό και διμερής σχέσεις στο επίκεντρο αλλά και τα ρώσικα κεφάλαια

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στις στενές σχέσεις Κύπρου – Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Vladimir Putin σε συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο, στο περιθώριο της επίσκεψης τους στην Κίνα για να συμμετάσχουν στο φόρουμ One Belt One Road, που διοργανώνει η Κυβέρνηση της Κίνας.

Στα θέματα που αναφέρθηκαν οι δυο ηγέτες πρωταγωνίστησαν το κυπριακό, η οικονομική και επενδυτική βοήθεια από τη Ρωσία προς την Κύπρο, οι αυξημένες εμπορικές σχέσεις αλλά και εν γένει τα ρωσικά κεφάλαια.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Putin σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας «βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Έχουμε καταπληκτικό διάλογο και πάντα βρισκόμαστε σε επαφή, έχουμε καλές οικονομικές σχέσεις. Το εμπόριο μεταξύ μας αυξήθηκε κατά 154% . Υπάρχει μια διακυβερνητική επιτροπή για το θέμα. Πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις απευθείας επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών (των δύο χωρών) και πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι επιστροφή των ρωσικών κεφαλαίων», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω άλλες χώρες που έχουν τέτοιες επενδύσεις. Σίγουρα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται θετικά και είναι μεγάλη χαρά που σας συναντώ».

Αναστασιάδης: Μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικότερα η Ρωσία προς Τουρκία

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορές στις σχέσεις των δυο χωρών, στη συμβολή της Ρωσίας στην επίλυση του κυπριακού αλλά και το ότι μπορεί να η Ρωσία να είναι έχει αποτελεσματικότερη παρέμβαση προς την Τουρκία. «Φίλε Πρόεδρε πραγματικά είναι με ιδιαίτερη χαρά που μας δίδεται η ευκαιρία να συναντηθούμε, το ένιωθα ως έντονη ανάγκη να βρεθούμε διότι οι διμερείς σχέσεις ενισχύονται με τις επαφές και πάντοτε οι μεταξύ μας επαφές απέδωσαν», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφορές έγιναν και στην οικονομική συμπαράσταση που έχει δείξει η Ρωσία προς την Κύπρο, με τελευταία το δάνειο προς τη Δημοκρατία πριν την είσοδο στο μνημόνιο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία, και για αυτό είμαστε ευγνώμονες, μας συμπαραστάθηκε διαχρονικά είτε στο πολιτικό επίπεδο είτε και στο οικονομικό είτε με τις επενδύσεις είτε και με το δάνειο στις ώρες τις κρίσιμες όταν είχαμε ανάγκη. Αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η στρατιωτική βοήθεια όταν άλλοι αρνούνταν να μας πωλήσουν κάποια εξοπλιστικά συστήματα για στοιχειώδη άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πιο σημαντικό που αισθάνομαι είναι η αποφασιστική στάση της Ρωσίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, και γνωρίζοντας πια τις άριστες σχέσεις που δημιουργούνται με την Τουρκία – που εμάς δεν μας ενοχλεί – πιστεύω ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη η παρέμβαση της Ρωσίας όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», τόνισε επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας./ibna