Σοκ στην Κύπρο με την παραδοχή του δολοφόνου για 7 θύματα

Σοκ στην Κύπρο με την παραδοχή του δολοφόνου για 7 θύματα

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις και οι βολές κατά Αστυνομίας και Υπ. Δικαιοσύνης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η Marry Rose που εντοπίστηκε στο φρεάτιο στο Μιτσερό και η 6χρονη κόρη της, Sierra, η Arian Palanas Lozano, το δεύτερο πτώμα στο Μιτσερό, η Maricar Valdez Arquila, μια κοπέλα με καταγωγή από το Νεπάλ ή την Ινδία, η Livia Bunea και η ανήλικη κόρη της Έλενα από τη Ρουμανία, συμπληρώνουν ως τώρα τον κατάλογο της φρίκης με τις δολοφονίες στην Κύπρο.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά από πολύωρη κατάθεση χθες του λεγόμενου «Ορέστη» που είναι ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες κι ενώ μέχρι το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης κρατούσε το στόμα του κλειστό. Ωστόσο μέσα σε λίγες ώρες και μετά που διατάχθηκε νέο διάταγμα κράτησής του, φέρεται να παραδέχθηκε τον φόνο της Maricar Arquila καθώς και άλλες δύο υποθέσεις φόνων με τρία θύματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του σε επτά.

Οδήγησε έτσι τους αστυνομικούς πίσω στην περιοχή Μιτσερό όπου υπέδειξε άλλο σημείο και όχι στο φρεάτιο όπου είχε θάψει δυο ακόμη θύματα. Έρευνες της Αστυνομίας έγιναν μετά από δική του υπόδειξη και σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην περιοχή Ορούντα, όπου ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς φέρεται να παραδέχτηκε ότι εγκατέλειψε εκεί σορό γυναίκας. Στο σημείο έσπευσαν μέλη της αστυνομίας, οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους, καθώς και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, ενώ η Κύπρος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτείας

Συγκλονισμένος από την Κίνα από όπου και βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από σχετική επικοινωνία που είχε μαζί του ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα». «Είμαι συγκλονισμένος. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και την λύπη μου για τα θύματα αυτού του πρωτοφανούς στυγερού εγκλήματος, τα οποία όπως χιλιάδες άλλοι, αναζήτησαν σε μια φιλική χώρα όπως η Κύπρος, ασφαλή χώρο εργασίας. Εκφράζω την συμπάθεια και τα συλλυπητήρια εμένα προσωπικά και της Κυβέρνησης. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρούμαι συνεχώς ενήμερος για την πορεία των ερευνών και έχω ζητήσει από τις αρχές να κάνουν το παν για πλήρη εξιχνίαση αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης», είπε σχετικά.

Αυτή η δήλωση ωστόσο δεν φαίνεται ικανή να κοπάσει το ρεύμα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο το οποίο έχει δημιουργηθεί και ζητεί την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου για το χειρισμό μέχρι τώρα της υπόθεσης αυτής καθαυτής αλλά και των προσώπων που έχουν δηλωθεί ως εξαφανισθέντα και προκύπτει τώρα μέσα από τις έρευνες και τις αποκαλύψεις γύρω από τη φρικιαστική αυτή υπόθεση ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παραιτήσεις ζητούνται κυρίως από την αντιπολίτευση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού να επαναλαμβάνει και χθες αυτό το αίτημά του, μετά που έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει ανέβει. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα, με την αστυνομία αλλά και την πολιτική της ηγεσία να δέχονται και από εκεί πυρά. Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου για το θέμα αυτό, το κάλεσμα της οποίας έγινε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Συνέχεια ερευνών

Σήμερα επίσης αναμένεται να συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό της σωρού της 6χρονης κόρης της Marry Rose, η οποία αναζητείται στη λίμνη της περιοχής Ξυλιάτου. Προσπάθειες για τον εντοπισμό της σωρού έγιναν και τις προηγούμενες μέρες αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Καταστρώθηκε έτσι άλλο σχέδιο δράσης, οπότε αποφασίστηκε ότι ο δύτης που θα αναλάβει την εν λόγω έρευνα θα φοράει ειδική στολή με σκάφανδρο, ενώ πάνω του θα έχει ενσωματωμένες κάμερες για να μεταφέρει εικόνα στην επιφάνεια.

Από την αστυνομία και την πυροσβεστική της Κύπρο λέγεται πως η εν λόγω έρευνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και δεν υπήρξε πρόοδος μέχρι σήμερα, εφόσον ο βυθός της λίμνης παρουσιάζει ανομοιογένεια με πολλά επικίνδυνα σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και για τους εμπλεκόμενους στην έρευνα.

Το προφίλ του αξιωματικού

Τη Μ. Πέμπτη έγινε γνωστό πως πάγωσαν οι πληρωμές του «Ορέστη» (όνομα που χρησιμοποιούσε στα κοινωνικά δίκτυα) από την Εθνική Φρουρά εφόσον είναι εν ενεργεία αξιωματικός. Καθώς οι μέρες περνούν ολοκληρώνεται και το προφίλ της προσωπικότητάς του. Σε διάσταση με τη σύζυγό του, πατέρας δυο παιδιών, ζούσε μια ζωή χωρίς εξάρσεις. Πέραν της Εθνικής Φρουράς ασχολούνταν ιδιαίτερα με τη φωτογραφία, παρέδιδε μάλιστα και σχετικά μαθήματα. Δικοί του μαθητές, συγκλονισμένοι κι αυτοί από τις εξελίξεις, έλεγαν πως ποτέ δεν τους είχε περάσει από το μυαλό πως θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Τον περιγράφουν δε ως ιδιαίτερα πρόσχαρο και επικοινωνιακό.

Οι λεπτομέρειες ωστόσο που αναδύονται προκαλούν μεγαλύτερη φρίκη. Ο ίδιος ο 35χρονος, όντας ασχολούμενος με τη φωτογραφία, επισκεπτόταν συχνά το λατομείο στο Μιτσερό με τους μαθητές για να βγάλουν φωτογραφίες και να κάνουν μάθημα, στην ίδια δηλαδή περιοχή που έχουν βρεθεί τα περισσότερα από τα θύματά του θαμμένα μέχρι σήμερα. Φωτογραφίες άλλωστε από τις επισκέψεις αυτά, από το συγκεκριμένο μέρος, τις ανέβασε και ο ίδιος στους δικούς του λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.