Διάταγμα κράτησης δύο ημερών του υπόπτου στην υπόθεση φόνων

Διάταγμα κράτησης δύο ημερών του υπόπτου στην υπόθεση φόνων

Κατέρχονται στην Κύπρο και Βρετανοί εμπειρογνώμονες τη Δευτέρα του Πάσχα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οδηγήθηκε σήμερα εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο 35χρονος, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην υπόθεση ανεύρεσης πτωμάτων γυναικών σε φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού, όπου ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησής του για άλλες δύο μέρες, όπως ήταν και το αίτημα των ανακριτών αρχών. Το Δικαστήριο ανανέωσε το διάταγμα κράτησής του για άλλες δύο μέρες, ωστόσο, το προσεχές Σάββατο αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού λήγουν όλα  τα διατάγματα κράτησής του.

Εναντίον του 35χρονου υπενθυμίζεται ότι διερευνώνται τα αδικήματα φόνου εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό τον φόνο εκ προμελέτης, ενώ επανασυνελήφθη νωρίς το απόγευμα χθες, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, το οποίο εκδόθηκε μετά από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με νέα υπόθεση φόνου εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό το φόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του η μαρτυρία αυτή προέκυψε μέσα από την ανάλυση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Στοιχεία που τον συνδέουν με την Maricar

Σήμερα, ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης,  παρουσίασε στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο με την ελλείπουσα Maricar Valtez Arquiola, 31 ετών από τις Φιλιππίνες, η οποία ελλείπει από την οικία φιλικού της προσώπου από τις 13/12/2017.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης προέκυψε μαρτυρία, η οποία καταδεικνύει ότι ο ύποπτος ήταν το πρόσωπο που συναντήθηκε με την Maricar Valtez Arquiola στις 13/12/2017, ενώ σημείωσε ότι λήφθηκε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος είχε στην κατοχή του φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν την άδεια προσωρινής παραμονής της Maricar, η οποία εντοπίστηκε στις 23/02/2018 στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών και είχαν ληφθεί την ημέρα της εξαφάνισης της 13/12/2017.

Επίσης, είπε στο δικαστήριο ότι στις 24/04/2019 ο ύποπτος συνελήφθη και σε ανακριτική του κατάθεση παραδέχεται τη συνάντηση με το θύμα στις 12/12/2017 και δίνει διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται.

Αναμένεται να ληφθούν άνω των 60 καταθέσεων

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, η διερεύνηση των αδικημάτων σε σχέση με την απαγωγή και το φόνο της Maricar, βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί πέντε καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν άνω των 60 καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον του υπόπτου, καθώς και του θύματος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι θα ανακριθούν εκ νέου τα πρόσωπα που κατέθεσαν για τη υπόθεση της εξαφάνισης της Maricar, υπό το φως των νέων γεγονότων, ενώ θα ληφθούν και καταθέσεις με βοήθεια διερμηνέα, πράγμα το οποίο καθιστά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι θα γίνουν εκ νέου έρευνες στην οικία του 35χρονου, για εντοπισμό βιολογικών και άλλων τεκμηρίων, καθώς επίσης θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη έρευνα στα δύο του οχήματα.

Είπε ακόμα στο δικαστήριο ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνα από πόρτα σε πόρτα στη διεύθυνση, όπου διέμενε η Maricar, καθώς και στον χώρο εργασίας της, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί μαρτυρία.

Οι Βρετανοί Ειδικοί εμπειρογνώμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις φόνου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μετά από ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα, από τις 20 Απριλίου ζήτησε τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων με εξειδίκευση στον τομέα της μορφής εγκλήματος που διερευνά η Αστυνομία.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται η κάθοδος πέντε ειδικών συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα 29 Απριλίου./ibna