Αξιωματούχος των ΗΠΑ: το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να επωφεληθούν από τη διάσκεψη του Βερολίνου

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να επωφεληθούν από τη διάσκεψη του Βερολίνου

Ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία Brian Hoyt Yee λέει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου δεν είναι αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αλλά μια ευκαιρία για συνομιλίες.

Λέει ότι οι συζητήσεις στο Βερολίνο θα φέρουν κάτι νέο και πρόοδο μεταξύ των δύο χωρών.

«Συγχαίρω τη Γερμανία και τις άλλες χώρες για τη διοργάνωση τέτοιων συναντήσεων. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα είναι ειλικρινείς και ότι θα υπάρξουν λεπτομέρειες σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβει η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Δεν πιστεύω ότι οι διαχωρισμοί εδαφών που βασίζονται σε εθνοτικές γραμμές είναι μια καλή ιδέα», είπε ο Yee.

Σε μια συνάντηση που ονομάστηκε “Άλυτη λύση στα Δυτικά Βαλκάνια” (Unsolved solution in Western Balkans) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Yee ανέφερε ότι η Σερβία πρέπει να αποφασίσει εάν θα προσχωρήσει στην ΕΕ ή τη Ρωσία, επειδή δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται κάποιος ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς οργανισμούς.

Είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει επί του παρόντος σαφή στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην περιοχή.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν δεν αντιδράσουμε αμέσως, τα πράγματα θα επιδεινωθούν», είπε ο Yee./ibna